• La multa oscil·laria entre els 3.000 milions i els 5.000 milions de dòlars
  • La xarxa social ha reconegut que la multa podria tenir un 'impacte material advers' en la seva posició financera
Facebook

Després d'una petició feta fa setmanes pel Departament de Justícia, Facebook s'enfronta ara a una important multa que podria suposar-li fins a 5.000 milions de dòlars. La companyia està sent investigada pel Servei Intern d'Impostos. Si es materialitza la sanció, la xarxa social diu que la multa podria tenir un "impacte material advers" en la seva posició financera.

  • 485,58$
  • -1,68%

La informació sobre les irregularitats en el pagament dels impostos per part de la companyia va ser revelada públicament fa tres setmanes quan el Departament de Justícia va presentar una demanda per sol·licitar a Facebook que cooperés amb la investigació que realitzava l'ISR (Servei Intern d'Impostos en EUA). En aquest moment no es van oferir xifres tot i que a mesura que han anat passant els dies s'han anat coneixent més detalls sobre què s'enfronta la xarxa social.

Facebook va transferir, el 2010, els drets dels seus negocis mundials, excloent els Estats Units i el Canadà, cap a la seva divisió a Irlanda

La investigació data de 2010, quan Facebook va transferir els drets dels seus negocis mundials, excloent els Estats Units i el Canadà, cap a la seva divisió a Irlanda, com a part d'una complexa maniobra per reduir el pagament d'impostos, segons recull la informació de la CNN. Aquesta transferència va incloure certs actius difícils de quantificar com la seva "base d'usuaris, plataforma en línia i màrqueting intangible". L'IRS va arribar a creure que Ernst & Young, la firma a la qual se li va encarregar valorar els actius en aquesta transferència, va poder haver subestimat el valor d'aquestes coses intangibles per "milers de milions de dòlars", d'acord amb una còpia de la nota que va ser lliurada al mitjà esmentat anteriorment.

Llegiu també: El beneficio neto de Facebook aumenta un 185% y sus acciones se disparan más de un 6% en el after hours

"No estem d'acord amb la postura de l'ISR i presentarem una demanda davant el Tribunal d'Impostos dels Estats Units contra la notificació", assegura la companyia. L'ISR assegura que està treballant en la recopilació d'informació des de 2010 i es queixa d'haver tingut una cooperació limitada. Nina Wu Stone, una de les seves investigadores, assegura haver emès fins a sis citacions a termini el mes passat contra Facebook perquè es portessin a terme els registres relacionats amb la transferència d'actius. Segons confessa Wu Stone a CNN, Facebook no va complir aquests requeriments.

Llegiu també: Dos sedes de Google en Madrid registradas por Hacienda por presunto fraude y evasión fiscal

GOOGLE, TAMBÉ SOTA LA LUPA

Facebook no és la primera gran companyia tecnològica que investiguen algunes de les Hisendes dels grans països d'Europa o Amèrica. Fa anys que Goole està en el punt de mira d'Hisenda pel seu sistema tributari, ja que part dels seus ingressos els gestiona a través d'Irlanda. D'aquesta manera, podria estar reduint artificialment el seu negoci a Espanya i rebaixant la seva factura fiscal. D'aquí que també tingui oberts fronts per tot Europa, detalla El País.

"Complim la legislació fiscal a Espanya igual que a tots els països on operem...", afirmen des de la companyia

Per aquestes raons, les autoritats franceses ja van registrar fa un mes les oficines de París, després de rebre una denúncia per presumpta evasió fiscal. També al gener l'empresa va acordar un pagament de 130 milions de lliures a l'administració britànica en concepte d'impostos endarrerits per un període de deu anys, concretament entre 2005 i 2015, xifra que el Parlament britànic va considerar baixa en relació als ingressos de la companyia al Regne Unit.

"Complim la legislació fiscal a Espanya de la mateixa manera que en tots els països en què operem. Estem cooperant amb les autoritats a Espanya per respondre totes les seves preguntes, com sempre", ha assegurat una portaveu de la companyia a Espanya a El País. Cada vegada són més les veus que denuncien i reclamen que es persegueixin aquest tipus de pràctiques fraudulentes comuns en grans companyies com Amazon o Google i demanen que les seves activitats s'adaptin a les lleis fiscals del país on operen.

Llegiu més:

Facebook elimina los anuncios de las páginas en su nuevo diseño

Facebook: los datos de diversidad y género entre sus empleados

Facebook incrementa la seguridad del chat Messenger

11 cosas que debes cambiar en Facebook para asegurar tu privacidad

Un gran engaño sobre la privacidad de Facebook corre por la red social

Facebook prioriza las publicaciones de amigos y familiares

Facebook volverá a 'meter mano' en el timeline de los usuarios

El nuevo 'engaño' viral de Facebook

contador