• ZTE es va comprometre, entre altres coses, a acomiadar quatre alts executius i a sancionar 35 empleats més, però no va complir
ep compania chinatelecomunicaciones zte
KIWANJA/FLICKR/CC - Archivo

El departament de Comerç dels Estats Units ha anunciat aquest dilluns la prohibició de la vendes de components del gegant tecnològic xinès ZTE durant els propers 7 anys. Des de l'Administració Trump acusa l'empresa de no haver complert l'acord assolit amb Washington el 2017 després de comprovar que havia comerciat amb l'Iran.

El venedor líder de telèfons mòbils als Estats Units es va declarar culpable l'any passat davant un tribunal federal de Texas de conspirar per violar sancions nord-americanes i enviar il·legalment béns i tecnologia del país nord-americà a l'Iran. La companyia va pagar 890 milions de dòlars en multes i podria rebre una pena addicional de 300 milions de dòlars.

ZTE es va comprometre, entre altres coses, a acomiadar quatre alts executius i a sancionar 35 empleats més, però no va complir. Segons indica Reuters, la companyia tecnològica no va complir amb el seu compromís de prendre mesures disciplinàries contra aquests treballadors i va intentar ocultar-ho.

"ZTE va mentir al Govern dels Estats Units quan van ser enxampats, van mentir quan se'ls va donar una moratòria i van mentir una vegada més quan estaven en període de prova", va afirmar Wilbur Ross, secretari de Comerç dels Estats Units. Aquesta prohibició a les empreses nord-americanes de vendre-li components a ZTE posa en grans dificultats el fabricant, que rep d'aquests proveïdors entre el 25% i el 30% dels components dels seus dispositius.

"No podem confiar en què ens diuen", van assenyalar funcionaris nord-americans a Reuters. "I en comerç internacional, la confiança és molt important", van afegir. La mesura nord-americana contra ZTE probablement exacerbarà encara més les actuals tensions comercials entre Washington i Pequín.

Una investigació federal de cinc anys va trobar el 2017 que l'empresa xinesa havia conspirat per evadir embargaments en la compra de components nord-americans, incorporant-los com a equipament de ZTE i enviant-los il·legalment a l'Iran. La prohibició anunciada entra en vigor de manera immediata, segons apunta Reuters. Des de llavors, cap empresa podrà vendre-li materials a ZTE de forma directa ni a través de tercers països.

Noticias relacionadas

contador