• Des que Trump ocupa la presidència, el departament de Comerç nord-americà ha obert 77 investigacions 'antidumping'
  • El 2016, les importacions d'olives madures d'Espanya van ser valorades en uns 70,9 milions de dòlars
ep olivo olivas aceite
EUROPA PRESS

El secretari de comerç dels Estats Units, Wilbur Ross, ha anunciat un nou aranzel a les importacions d'olives madures procedents d'Espanya d'entre el 2,3% i el 7,2%, després de determinar que aquestes es venen per sota del seu preu de mercat per les subvencions que rep.

Ross ha manifestat que els Estats Units "valora" les seves relacions amb Espanya, però ha subratllat que "fins i tot els països amics han de complir amb les regles", de manera que continuaran revisant "tota la informació relacionada" amb aquesta resolució preliminar mentre "defensen" els treballadors i les empreses nord-americanes, ha assenyalat.

El departament de Comerç ha determinat de manera preliminar que l'aranzel als exportadors d'Espanya oscil·li entre el 2,31% i el 7,24%

Aquesta resolució arriba després de l'obertura d'una investigació a petició de la Coalició per al Comerç Just de l'Oliva, els membres individuals del qual són Bell-Carter Foods i Musco Family Olive. El departament de Comerç ha determinat de manera preliminar que l'aranzel als exportadors d'Espanya oscil·li entre el 2,31% i el 7,24%, i llevat que es posposi, l'anunci de la determinació final està programat per al 4 d'abril del proper any.

Des d'avui, el servei de duanes i protecció fronterera dels Estats Units cobrarà dipòsits en efectiu als importadors d'olives madures d'Espanya d'acord amb aquestes tarifes preliminars. Aquesta aplicació de la Llei comercial dels EUA és el principal focus de l'Administració Trump. Des que Trump va ocupar la presidència el 20 de gener de 2017 fins el 21 de novembre de 2017, el departament de Comerç ha obert 77 investigacions 'antidumping' i de drets compensatoris, creixent del 48% el 2016 al 61% d'enguany.

El passat mes d'octubre, la ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va traslladar la preocupació pel cas als seus socis europeus i va afirmar que aquesta investigació "no té fonament". En aquest sentit, la titular de la cartera d'agricultura va subratllar que no només es tracta de "defensar l'interès dels productors espanyols", que "és una prioritat", sinó l’"essència de la PAC". A més, va afirmar que darrere d'aquesta obertura d'expedient estaria "un qüestionament de la PAC".

Per la seva banda, el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va alertar aquesta setmana que si la resolució de la denúncia interposada per les autoritats dels Estats Units contra les importacions d'olives espanyoles resulta desfavorable es crearia un precedent "molt perillós" per a altres possibles accions restrictives en altres productes que reben ajudes per part de la UE. El 2016, les importacions d'olives madures d'Espanya van ser valorades en uns 70,9 milions de dòlars (60.200.000 d'euros).

LA LLEI DE DRETS COMPENSATORIS

A l'actualitat, el departament de Comerç nord-americà manté 412 ordres 'antidumping' i compensatòries que "brinden alleujament" a les empreses i indústries nord-americanes "afectades pel comerç deslleial". Les lleis de drets compensatoris atorguen a les empreses i treballadors nord-americans un mecanisme "internacionalment acceptat" per "buscar alleugeriment" als efectes nocius de la "subvenció injusta" de les importacions als Estats Units.

Si finalment el departament de Comerç fa una determinació definitiva positiva i la Comissió de Comerç Internacional dels EUA avala l'existència de dany final, el departament de Comerç emetrà una ordre de drets compensatoris. En resultar qualsevol de les dues negatives, la investigació es donarà per acabada i no s'emetrà cap ordre. Segons el comunicat del Govern, la unitat d'Execució i Compliment del departament de Comerç dels EUA dins de l'Administració de Comerç Internacional és la responsable d'"aplicar enèrgicament" les lleis comercials dels EUA i ho fa a través d'un "procés imparcial i transparent" que es regeix pel dret internacional i es basa "exclusivament en proves objectives".

contador