ep avion 20180508135506
CEDIDA - Archivo

El trànsit aeri gestionat a tot Europa va augmentar un 5,1% a l'abril en relació amb l'any anterior aconseguint la mitjana més alta per a un mes d'abril dels darrers cinc anys, segons dades d'Eurocontrol, en un mes durant el qual els retards es van duplicar per diversos factors meteorològics, de capacitat i per interrupcions.

Deu estats van agregar cadascun més de 50 vols diaris a la xarxa, dels quals Espanya, Turquia, Polònia i Alemanya van ser els principals contribuïdors. Turquia va ser el principal aportador i va afegir un total de 137 vols més per dia gràcies al seu important creixement intern, i l'increment dels fluxos des d'Europa de l'Est.

No obstant això, Espanya va baixar des de la primera posició d'altres mesos fins al quart lloc amb una desacceleració des dels 218 vols per dia més afegits al març fins als 77 d'abril, tal com s'especifica en les dades publicades per l’organització europea per a la seguretat de la navegació aèria.

Per companyies aèries les que van agregar més vols a la xarxa van ser Ryanair (+143 vols), Easy Jet (+115 vols), Turkish Airlines (+71 vols), Lufthansa (+64 vols) i Wizz Air (+62 vols).

L'increment de trànsit va ser positiu a la majoria dels grans aeroports europeus. En el cas dels espanyols, Madrid-Barajas va registrar una mitjana diària de trànsit de 563 moviments a l'abril (+5,5%), a Barcelona-El Prat es van registrar 475 (+3,1%), i Palma de Mallorca amb 285 moviments aeris va créixer un 0,9%.

ELS RETARDS ES DUPLIQUEN

Segons Eurocontrol, els problemes meteorològics als aeroports (17,2%), i la capacitat en ruta (26,1%) van ser les principals causes dels retards

Els retards totals en la gestió del flux de trànsit aeri (ATFM per les seves sigles en anglès) van augmentar un 105,3% a l'abril en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Així, els retards en ruta es van incrementar un 166,7% mentre que els retards als aeroports van créixer un 31,1% a causa de les inclemències meteorològiques.

Segons Eurocontrol, els problemes meteorològics als aeroports (17,2%), i la capacitat en ruta (26,1%) van ser les principals causes dels retards registrats en el control del trànsit aeri a Europa al mes d'abril.

Eurocontrol puntualitza al seu informe que el clima va impactar de forma important al quart mes de l'any als aeroports de Londres-Heathrow, Londres-Stansted, Barcelona i Amsterdam.

La mitjana de demora (ATFM) en ruta per vol a l'abril va ser d’1,07 minuts/per vol, per sobre del valor de la mitjana mensual que se situa als 0,33 minuts per vol.

20 DEPENDÈNCIES ANALITZADES

L'aeroport Barcelona-El Prat se situa a la vuitena posició entre les 20 dependències de gestió de trànsit aeri d'Europa que acumulen majors retards a l'abril, segons l'anàlisi d'Eurocontrol.

Segons el citat informe, que analitza 20 dependències, les incidències meteorològiques van provocar que l'aeroport de Barcelona acumulés un total de 1.318 minuts de demora diària al mes d'abril.

Els llocs europeus on es van registrar més retards durant el quart mes de l'any van ser el centre de control aeri de Karlsruhe (Alemanya) amb 7.741 minuts, seguit de l'aeroport de Marsella amb 6.758 minuts perduts, impactat per les vagues a França.

Noticias relacionadas

contador