• Credit Agricole va vendre la major part de la seva 8,7% seguint els passos de Santander i Sabadell
abengoa mx port

Un després d'uns altres, els bancs que van rescatar Abengoa han anat venent les seves accions en el gegant de les energies renovables. L'últim a modificar la seva participació és Bankia, participada en un 66% per l'Estat, que ha obligat a declarar al fons semipúblic FROB un interès del 4,5% al capital de la companyia. La cotització de la multinacional andalusa ha caigut pràcticament a zero després del devessall d'accions i el seu valor en borsa se situa en els 320 milions d'euros enfront dels 1.170 milions injectats per rescatar d'una fallida segura.

  • 0,02€
  • 0,00%
  • 0,01€
  • 0,00%

Santander i Sabadell van donar el tret de sortida a les vendes dels primers paquets d'institucionals després de la reestructuració de l'accionariat de l'empresa. El grup càntabre, líder inicial de l'accionariat i del rescat d'Abengoa, va vendre una mica més del 7% de l'empresa, reduint la seva participació del 9,6% a poc més del 2,4%. Els catalans van liquidar per complet el seu 3%. En total, ambdues vendes es van valorar en al voltant de 35 milions. Els següents a fer el pas van ser els fons Värde i DE Shaw, que agrupaven un altre 7%, mentre que Credit Agricole, un altre dels finançadors, va vendre la meitat dels seus títols i va passar de tenir un 8,7% al 4,5%, segons consta en la CNMV.

L'enèsima reordenació accionarial de l'empresa s'ha produït aquesta vegada en borsa. Abengoa va emetre 17.800 milions d'accions de classe A i B amb les quals va acabar diluint en un 95% als antics accionistes, entre ells, la família Benjumea, que han comunicat formalment que la seva participació actual en Abengoa és d'amb prou feines el 2,5% enfront del 57% anterior al rescat. Els volums de negociació borsària de l'empresa s'han disparat des de llavors a causa de la sortida d'accionistes i entrada de fons especulatius. Des del 31 de març s'han negociat en borsa 14.000 milions d'accions de l'empresa, més de dos terços del seu actual nombre de títols en circulació. La seva cotització ha caigut un 90% des de llavors.

NOU EQUIPO GESTOR I CONTRASPLIT

Els bancs rescatadors, encapçalats per Santander, van dissenyar un consell d'administració de prestigi per dirigir Abengoa, encara que tot just començar s'han baixat del tren. La confiança és, precisament, un dels grans valors a recuperar més enllà de la pròpia cotització. Al capdavant de l'empresa se situen tres homes de la indústria de l'acer i siderúrgica com Gonzalo Urquijo, president de Arcelor Mittal Espanya, que s'ha sumat al seu col·lega Ramón Sotomayor, conseller delegat de ThyssenKrupp, i Javier Targhetta, primer executiu de Atlantic Copper.

També es troba en la nova Abengoa José Wahnon Levy, amb experiència en la també reestructurada Ezentis, així com Manuel Castro, cap de riscos en BBVA durant la crisi financera (2009-2015); i Pilar Cavero, sòcia del bufet d'advocats Cuatrecasas. Però per sobre de tots ells destaca José Luis del Valle Doblegat, exdirector d'estratègia d'Iberdrola i un dels responsables de la resurrecció de l'eòlica Gamesa en 2012.

El següent pas del nou consell d'administració és aprovar la fusió de les accions A i B d'Abengoa para, posteriorment, executar un contrasplit (agrupament d'accions) que té efectes econòmics neutres, però que permetrà retornar la normalitat a una cotització que actualment es mou en cèntims. Abengoa val en borsa amb prou feines 320 milions d'euros després d'haver destruït milers de milions d'euros en els últims tres anys.

Noticias relacionadas

contador