• Permetrà cobrar el 100% de la pensió si es contracta a mínim un empleat
  • Es flexibilitzen les altes i les baixes amb possibilitat de fins a tres altes i baixes durant el règim cada any
retenciones-de-irpf-al-15-autonomos-300x200

La proposició de llei de reformes urgents del Treball Autònom que s'està tramitant al Congrés a hores d'ara va agafant forma. PP, Ciutadans, PDeCAT i PNB acaben d'acordar la inclusió de diverses mesures més de les que es beneficiarà el col·lectiu un cop sigui aprovada totalment, previ pas pel Senat. Cal recordar que la legislació es troba actualment en fase de ponència, i es debatrà a la Comissió d'Ocupació del proper dijous, 29 de juliol, on els grups preveuen aprovar-la i remetre-la a la Cambra alta perquè continuï allà la seva tramitació.

Aquest és un resum de les últimes novetats que s'inclouen en aquesta nova llei i que han estat acordades pels grups a excepció de PSOE i Units Podem:

-Compatibilitzar el treball i cobrar el 100% de la pensió

S'ha inclòs una esmena, acordada per PP, Ciutadans, PDeCAT i PNB, per permetre la compatibilització del treball i el cobrament del 100% de la pensió, sempre que l'autònom tingui contractat, com a mínim, a un altre treballador per compte aliè.

-Més protecció social

Es van a estendre les bonificacions del 100% de la base de cotització per als autònoms durant les baixes de maternitat, paternitat, adopció, acolliment i risc durant l'embaràs o lactància, sense necessitat que hagi de ser substituït per un altre treballador. Així mateix, aquesta bonificació serà compatible amb les bonificacions aplicables als contractes amb persones desocupades que substitueixin treballadors autònoms durant aquests períodes de descans.

-Per a les dones que es reincorporen després d'una baixa de maternitat

L'acord assolit preveu per a les dones que hagin cessat la seva activitat i tornin després de la baixa de maternitat, adopció, guarda, acolliment o tutela, que la tarifa de cotització sigui de 50 euros al mes durant el primer any o bé, aplicar una bonificació del 80% sobre la quota per contingències comunes en els supòsits que tinguin altres bases de cotització. Així mateix, l'edat del menor la cura del qual dóna dret a bonificacions s'eleva de 7 a 12 anys.

-Cobertura en accidents 'in itinere'

Els grups han acordat també ampliar la cobertura de les contingències professionals per als accidents 'in itinere' -els ocorreguts durant els desplaçaments al lloc de treball o des del treball a casa- i la participació dels treballadors autònoms en programes de formació i informació respecte a la prevenció de riscos laborals.

-Descomptes de la tarifa plana a compte dels PGE

S'amplia el període pel qual els descomptes de la tarifa plana corren a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat (PGE). Si l'Estat assumia sis mesos de la tarifa plana, ara passa a assumir el cost de tot un any d'aquesta tarifa reduïda de 50 euros. A més, en el cas que un antic autònom torni a donar-se d'alta podrà acollir-se aquestes reduccions a la cotització als dos anys -anteriorment estava fixat en cinc anys-, encara que per als que ja hagin gaudit de bonificacions es fixa un període de tres anys.

-Tot seran bonificacions en 4 anys

A proposta del PNB, els grups han acordat que en el termini màxim de quatre anys totes les exempcions i reduccions es converteixin en bonificacions i, per tant, polítiques actives d'ocupació, podent ser gestionades per les comunitats autònomes que hi tenen competència, entre elles el País Basc.

-Casos en què és obligatori donar-se d'alta

També hi ha acord per aclarir l'obligatorietat de donar-se d'alta per a aquells treballadors amb ingressos baixos i que no superin en el còmput anual el Salari Mínim Interprofessional (SMI), així com la posada en marxa d'una cotització especial per a autònoms a temps parcial i la jubilació parcial. Totes aquestes qüestions han de definir-se en la Subcomissió per a l'Estudi del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

-Reforç de la figura del familiar col·laborador

Es reforça la figura del familiar col·laborador, s'amplien les bonificacions a les quotes a la Seguretat Social per la contractació de familiars per part dels treballadors autònoms i es redueix el grau de discapacitat dels fills d'un treballador autònom major de 30 anys per a l’accés d'ajuts amb incentius perquè aquests puguin ser contractats com a treballadors per compte aliè.

-Flexibilizació d'altes i baixes

Com a part de l'acord, es flexibilitzen les altes i les baixes amb possibilitat de fins a tres altes i baixes durant el règim cada any i s’agilitza el sistema de reintegrament de part de la cotització ingressada de més en cas de cessament d'activitat abans de finalitzar el mes.

-Base mínima de cotització

Finalment, la base mínima de cotització per als autònoms que comptin amb deu o més treballadors contractats serà fixada específicament cada any en la llei de pressupostos generals de l'Estat (PGE), en comptes d'estar vinculada a la base de cotització dels treballadors del Règim General.

EL QUE OPINEN LES ASSOCIACIONS D'AUTÒNOMS

Després de conèixer aquestes novetats, han parlat els representants de dues associacions d'autònoms. D'una banda, la secretària general Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE), María José Landaburu, creu que la llei de mesures urgents únicament ha de ser un preàmbul d'una reforma estructural del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). En concret, Landaburu considera que aquestes mesures són "positives" tot i que de "molt curt abast" i que "per res canvien les condicions laborals actuals dels autònoms, que no atenen el sentit comú".

A la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE) creuen que aquestes mesures "no canvien les condicions laborals actuals dels autònoms" i per tant "no atenen el sentit comú"

Per Landaburu és positiu la cotització des del dia d'alta, la major flexibilitat pel canvi de bases de cotització i les millores en matèria de conciliació, però troba a faltar qualsevol mesura substancial que miri per la vinculació de la cotització als ingressos reals, la jubilació, les prestacions per cessament d'activitat o per una nova regulació per als treballadors autònoms econòmicament dependents. "Hem trigat 10 anys a tornar a obrir la llauna legislativa dels autònoms i no ha estat per cap canvi real", segons la secretària general d’UATAE, que també ha afirmat témer perquè el retard d'aquestes mesures "urgents" anunciades fa sis mesos sigui "un mal precedent per a abordar les qüestions estructurals del RETA", que és "el que realment importa".

Una visió amb la qual no coincideix, el president de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, que espera que la llei de mitjanes urgents per als autònoms s'aprovi "per unanimitat" i ha assenyalat que serà "una bona llei" per a tothom. "És una llei que millorarà la protecció social, les condicions per emprendre i reemprendre, que eliminarà traves i facilitarà l'activitat. En definitiva és una llei que dóna veu als autònoms", ha afegit.

ATA ha apuntat que seguirà demanant al Congrés encara més mesures que facilitin la vida als autònoms. Segons diu, "el següent repte" és que la subcomissió treballi en definir l'habitualitat, les fórmules de cotització a temps parcial i quant i com cotitzen els autònoms els ingressos que no arribin al salari mínim interprofessional (SMI). A la llei de mesures urgents, s'inclouen actuacions de foment d'emprenedoria i reemprendiment, eliminació de traves administratives, millora de la protecció social, de fiscalitat i seguretat jurídica i a favor de les organitzacions d'autònoms, ja que "seran considerades d'utilitat pública".

Noticias relacionadas

contador