yellen senado 2016 febrero

La presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, torna a comparèixer al Congrés, aquesta vegada davant el Comitè Bancari del Senat. Yellen ha reiterat que les turbulències econòmiques poden afectar el creixement, i reconeix que el banc central nord-americà no havia anticipat l'apreciació del dòlar.

Yellen compareix aquest dijous al Senat, l’endemà d'haver-ho fet davant la Comissió de Serveis Financers del Congrés. Ha repetit el mateix discurs preparat, en el qual reconeix turbulències financeres i una desacceleració de la Xina, que provoquen un «panorama incert» per a l'economia, alhora que admet que la inflació continua lluny de l'objectiu del 2% i que no s'ha mogut fins a aquest nivell tal com preveien els funcionaris de la Fed al desembre. No obstant això, manté la confiança en el creixement sòlid de l'economia nord-americana.

En el torn de preguntes i respostes, la presidenta de la Fed ha reconegut que la fortalesa del dòlar perjudica les exportacions nord-americanes, i que el banc central no havia anticipat l'apreciació de la divisa nord-americana, agreujada amb la diferència més gran respecte a la política cada vegada més expansiva del Banc Central Europeu (BCE).

TIPUS NEGATIUS

La presidenta de la Fed ha hagut de tornar a contestar la pregunta de si els tipus d'interès negatius són una opció per la Fed. «La Fed avalua si són una possibilitat, i no ha acabat aquesta feina. Ara com ara no hem de treure’ls de sobre la taula.»

Ahir, Yellen havia dit que no estava segura de la seva legalitat, mentre que al gener l'expresident de la Fed, Ben Bernanke, va assegurar que podrien ser la nova arma de la institució si l'economia entra en un cicle de contracció.

En aquest sentit, Yellen admet que hi ha més risc de recessió aquest any, encara que «no hi ha evidències» que això hagi de passar.

contador