yellen congreso 2016

La presidenta de la Reserva Federal, Janet ,Yellen ha assenyalat que les turbulències financeres globals poden afectar el creixement econòmic dels Estats Units. Encara que no s'ha referit directament als tipus d'interès, el mercat interpreta que la Fed serà més pacient a l'hora d'elevar el preu del diner.

En un discurs que té previst llegir aquest dimecres davant el Comitè de Serveis Financers del Congrés i que ja ha estat publicat, la presidenta de la Fed ha alertat que les condicions financeres ajuden menys al creixement econòmic, i que l'estrès de la Xina i altres economies pot afectar els Estats Units.

«Com passa sempre, la previsió econòmica és incerta. Els esdeveniments de l'exterior, en particular, suposen un risc per al creixement econòmic dels Estats Units. Sobretot, encara que els indicadors recents no suggereixen una aturada brusca a la Xina, la baixada del tipus de canvi del iuan ha intensificat la incertesa sobre la política de tipus de canvi a la Xina i les previsions per l’economia», ha assenyalat Yellen en el seu discurs.

«Aquesta incertesa ha fet augmentar la volatilitat als mercats financers globals, amb el teló de fons d'una feblesa persistent i temors exacerbats sobre la previsió per al creixement global. Aquests temors sobre el creixement, juntament amb fortes condicions d'oferta i alts inventaris, han contribuït a la caiguda recent del preu del petroli i d’altres matèries primeres», ha afegit la presidenta de la Fed.

«En conjunt, uns preus baixos de les matèries primeres poden provocar estrès financer en les economies centrades en l’exportació d’aquests productes, sobretot en les economies emergents vulnerables, i també per als productors de matèries primeres de molts països. Si algun d'aquests riscos es materialitza, l'activitat exterior i la demanda per a les exportacions dels Estats Units poden afeblir-se i afectar les condicions dels mercats financers.»

LA SITUACIÓ ALS ESTATS UNITS: EL CREIXEMENT CONTINUARÀ

En relació amb la situació concreta dels Estats Units, Yellen ha reconegut que les «condicions financeres ara ajuden menys al creixement, amb caigudes a les borses, augment dels costos de crèdit i una apreciació del dòlar».

La banquera central ha assenyalat que, «si aquests factors són persistents, poden afectar la previsió per a l'activitat econòmica i el mercat laboral, encara que la baixada dels tipus d'interès a llarg termini i el petroli poden ser un alleujament».

Yellen, tanmateix, ha comentat que «la baixada de l’atur i la pujada dels salaris ajudaran el consum» i que «el creixement global pot accelerar-se, ajudat per les polítiques monetàries acomodatícies» de bancs centrals com el BoJ o el BCE.

En aquest sentit, la Reserva Federal espera que, «amb ajustos graduals de la política monetària, l'activitat econòmica s'expandirà a un ritme moderat en els propers anys i les condicions del mercat laboral continuaran millorant».

YELLEN DEFENSA LA DECISIÓ D’APUJAR ELS TIPUS AL DESEMBRE

El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), compost per deu funcionaris amb dret de vot, va decidir el 16 de desembre elevar 25 punts bàsics la taxa de fons federals (tipus de referència) per primera vegada en els últims nou anys.

«Aquest increment va marcar el final d'un període de set anys durant el qual els tipus se situaven prop de zero (entre 0 i 0,25%)», diu Yellen, que justifica la pujada davant les previsions que tenien que la inflació es mouria cap al 2% i hi havia una millora substancial al mercat laboral.

DESCARTA QUE LA FED HAGI DE SEGUIR UNA REGLA

La presidenta de la Fed, qüestionada pel republicà de Texas Jeb Hensarling, ha descartat que sigui positiu que el banc central nord-americà segueixi una llei escrita amb la seva política monetària.

Cal tenir en compte que no es tracta d'una petició puntual. En concret, la Llei de reforma de supervisió i modernització de la Fed (FORM, per les sigles en anglès) proposa que les decisions sobre les taxes de fons federals (els tipus de referència als Estats Units) depenguin d'una regla matemàtica que sigui coneguda.

Es tracta d'una proposta de llei que persegueix augmentar la transparència de la política de la Reserva Federal i reduir-ne la discrecionalitat, segons el parer del congressista republicà i president del Comitè de Serveis Financers del Congrés, Jeb Hensarling. El polític defensa la independència de la Fed, però també que hagi de retre comptes al públic. Yellen ha criticat aquesta proposta i adverteix que disminuiria la capacitat de la institució per aconseguir l'estabilitat econòmica i financera.

contador