• El ien cau a mínims de 10 dies davant l'empenta del 'bitllet verd'
  • L'euro aguanta a prop dels 1,20 dòlars
cbdolarlibra

Dues notícies recorren el mercat de les divises aquest dimecres. D'una banda, el dòlar manté el seu múscul, principalment davant el ien, després que la gana pel risc hagi seguit dominant en els inversors. De l'altra, la lliura ha prolongat els seus guanys, ampliant els màxims d'un any, fins als 1,3315 dòlars, nivells de preu que no es veien des del 13 de setembre del 2016.

Quant a l'euro, ha aguantat el tipus també davant del 'bitllet verd' i ha romàs encapsulat en un estret rang entre els 1,1990 i els 1,1920 dòlars. La causa s'ha de buscar en el rendiment dels bons dels EUA, que ha estat neutralitzat per un moviment similar al 'bund' alemany. Aquest dimecres, la 'moneda compartida' té ganes de reconquistar els 1,20 que va abandonar a l'inici de la setmana i buscarà motius per seguir remuntant en les dades d'inflació d'Alemanya (1,8% anualitzat), que han sortit en línia amb del previst, i en les dades de producció industrial i d'ocupació de l'Eurozona.

Segons indica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, la resistència de l'euro, els passos del ien o el franc suís i rendir-se al dòlar és símptoma que la moneda nord-americana comença a mostrar certa inconsistència en el seu recent ral·li. "També demostra que l'avanç està impulsat pel retorn de la gana pel risc entre els inversors, que es desfan de les seves posicions en les monedes refugi", matisa l'experta. Així, el ien ha caigut fins al seu pitjor preu dels últims deu dies i es canvia de mans per sobre de les 110,00 unitats contra la seva contrapart dels EUA. El franc suís segueix molt a prop dels seus mínims d’11 dies aconseguits dimarts, als 0,9620 francs.

LA LLIURA SEGUIRÀ ALIMENTANT LES EXPECTATIVES AL BOE

Però si una divisa es va imposar ahir al mercat va ser la lliura. En una setmana marcada per les referències econòmiques al Regne Unit i per la decisió de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE), l'auge de la inflació fins al 2,9% va catapultar la moneda britànica al seu rècord d'un any, als 1,3282 dòlars. Aquest dimecres, la divisa ha allargat la seva figura fins als 1,3315 dòlars.

La moneda no es canviava de mans en aquests nivells de preu des de setembre de 2016. De fet, la lliura s'ha mantingut durant gran part d'aquest any subjugada pels temors del Brexit, però durant els últims mesos, les perspectives que el BoE pugui moure fitxa i abandonar el mínim històric del 0,25% en els seus tipus d'interès, han alimentat els llargs en la divisa. Amb el recent increment, la lliura remunta més d'un 10% des dels seus mínims anuals de gener, als 1,1986 dòlars.

Carney no té una altra opció de lidiar amb la inflació diu Schlossberg

D'altra banda, contra l'euro, la moneda del Regne Unit ha ampliat els guanys de dilluns fins al seu millor preu en un mes. L'euro es canvia de mans just al nivell de control de les 0,8990 lliures.

"És realment sorprenent com d'altes en són les expectatives del mercat, si tenim en compte que el biaix del banc central segueix sent clarament acomodatici", assenyala Lien. De moment, l'increment de preus al consum afegeix pressió sobre l'entitat governada per Mark Carney, que durant la reunió d'agost va mantenir el vot 6-2, amb un bàndol majoritari per mantenir els tipus. Per ara, es preveuen dos increments de taxes durant els propers tres anys.

Això no obstant, tal com apunta Boris Schlossberg, expert de BK Asset Management, "Carney no té una altra opció de lidiar amb la inflació a risc d'amenaçar la demanda dels consumidors". L'informe de l'ocupació del Regne Unit continuarà donant forma a les previsions dels inversors abans de la compareixença del governador del BoE.

Noticias relacionadas

contador