• La lliura es dispara al seu millor canvi contra la moneda comunitària en nou mesos
mario draghi euro portada

El mercat de les divises, igual que les borses, s'ha deixat portar en les últimes hores pel retorn de la gana pel risc entre els inversors, després que el president dels EUA, Donald Trump, rebaixés el to en el conflicte de Síria. El dòlar i la resta de monedes principals han aprofitat l'oportunitat per deixar-se portar per les compres, però n'hi ha una que s'ha perdut la 'festa'. L'euro, en canvi, tracta de recuperar-se després de les vendes provocades per la publicació de les actes del Banc Central Europeu (BCE).

Al text de la reunió del 8 de març, el banc central ha "subratllat alguns dels seus principals preocupacions", assenyala Kathy Lien, cofundadora de BK Asset Management. Les actes de la reunió del mes de març del Banc Central Europeu (BCE) no han deixat lloc a la sorpresa. Reflecteixen que el banc central estima que encara cal un "ampli grau de política monetària acomodatícia" per sostenir l'expansió econòmica de l'Eurozona i l'evolució de la inflació.

L'entitat també confirma el canvi de guió al mercat del 8 de març i que va retirar la referència a augmentar compres de deute en cas que fos necessari, a causa de la major confiança que els preus arribaran a mitjà termini al seu objectiu, lleugerament inferior al 2%. "L'interessant és que això divergeix dels comentaris individuals del president del BCE, Mario Draghi i d’Edwald Nowtony, membre del BCE, que han estat més positius que negatius sobre la política monetària", opina Lien.

"Nowotny fins i tot va demanar el final de les compres d'actius aquest any. Tenint en compte que les "actes" del BCE eren de la seva reunió de principis de març, ens inclinem a creure que el recent optimisme de Draghi és un millor reflex de com se senten actualment", assenyala l'experta. "Però amb les dades consistentment sorprenents a la baixa, l'euro encara podria estendre el seu declivi cap als 1,22, el nivell més baix del seu rang recent", afegeix Lien.

L'euro, que també tracta de reestructurar-se contra la lliura des del seu pitjor canvi en nou mesos a les 0,8643 lliures, patirà també perquè "les actes confirmen l'extrema gradualitat amb què el banc central encara el seu procés de normalització monetària", indiquen per la seva banda els analistes de Danske Bank. "El risc, a més, es troba al fet que qualsevol altre pas arribi més tard de l'inicialment previst -al juny- ha augmentat", afegeixen.

MENYS TENSIÓ A SÍRIA

El dòlar, per la seva banda, va liderar l'avanç en tots els fronts, impulsat també per l'alça en el rendiment dels bons del Tresor nord-americà. Enfront del ien, s'ha apreciat un 0,5% durant la matinada, fins als 107,490 iens. A l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals, el 'bitllet verd' s'ha impulsat fins al voltant del màxim d'un mes i mig, fins als 89,778 punts.

L'alleujament de la tensió entre els Estats Units i Rússia sobre Síria, arran d'una nova piulada publicada per Donald Trump que “va suavitzar el bel·licós to del seu discurs d'aquest dimecres, ha alimentat la gana per la moneda nord-americana. "Els mercats han donat la benvinguda a l'últim missatge de Trump", apunta Lien.

"Mai vaig dir quan anava a tenir lloc l'atac a Síria, podria ser molt aviat o no". No obstant això, també va aprofitar per 'treure pit': "En tot cas, sota la meva administració, els Estats Units ha fet un gran treball lliurant la regió de l’ISIS. On és el nostre 'Gràcies Amèrica'?".

Noticias relacionadas

contador