• A més, ja no creu precís mantenir l'expressió que el BCE "usarà tots els instruments dins del seu mandat"
  • L'índex del dòlar es manté en màxims de cinc dies
  • La lliura cau a mínims de set setmanes contra el dòlar i el dòlar canadenc està en mínims de desembre
0cb796

El president del BCE, Mario Draghi, s'ha sortit del guió per a benefici d'un euro que mantenia un biaix extremadament a la baixa durant les dos últims dies i que ha deixat un mínim de cinc sessions en l'avantsala de la seva roda de premsa. El banquer central no ha complert amb el que esperava la majoria d'analistes i, lluny de reiterar la seva cautela habitual, ha reconegut que la situació econòmica ja no és tan preocupant, que l'escenari de riscos s'ha equilibrat per bé i que, per aquest motiu, ja no creu precís mantenir l'expressió que el BCE "usarà tots els instruments dins del seu mandat". La 'moneda única' no ha perdut l'ocasió i s'ha deixat portar per les compres fins a un màxim prop dels 1,0620 dòlars, des d'on cedeix una mica de terreny.

L'italià ha reiterat el seu compromís amb l'estratègia actual de l'entitat però Draghi ha exposat que mesures que "abans eren possibles, ara ho són menys". En concret, s'ha referit que l'autoritat monetària descarta la possibilitat que sigui necessari baixar més els tipus. Enterra així el debat, mantingut durant diversos mesos de 2016, sobre la possibilitat que el BCE posés els tipus oficials, situats en el 0% des de març de 2016, en terreny negatiu.

El comunicat oficial del BCE sí ha complert amb l'esperat: no hi ha canvis en els tipus d'interès ni en la política acomodaticia. A més, la seva intenció, lluny d'ajustar més les compres de deute, pansa fins i tot per mantenir-les o perllongar-les en el temps si resulta precís. "Si les perspectives anessin menys favorables, o si les condicions financeres fossin incompatibles amb el progrés de l'ajust sostingut de la senda d'inflació, el Consell de Govern preveu ampliar el volum i/o la durada d'aquest programa", afirma en el document oficial.

L'EURO SEGUEIX BAIXISTA


L'euro tracta d'aferrar-se als 1,06 dòlars mentre digereix les paraules de Draghi

L'euro tracta d'aferrar-se als 1,06 dòlars mentre digereix les paraules de Draghi, però presenta un biaix a la baixa des d'un punt de vista tècnic. Mentre no superi la resistència dels 1,0640 dòlars, màxims de març, els guanys esperonats per l'italià podrien no ser suficients perquè els curts deixessin de governar la 'moneda única', apunta José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía'.


.

Els analistes no es mostren optimistes. Al panorama negatiu en l'euro contribueix, a més, la creixent amenaça dels partits euroescèptics que posa en dubte la zona euro. Aquest fet espanta als inversors i "deixa a l'euro vulnerable a fortes pèrdues en el primer trimestre de 2017", assenyala Lukman Otunuga, analista de FXTM. "La feblesa de l'euro pot seguir sent un tema dominant enmig de la creixent ansietat a mesura que ens acostem als processos electorals a França, Alemanya i els Països Baixos", indica l'expert.

Noticias relacionadas

contador