• El focus passa també per la conferència conjunta dels caps dels bancs centrals mundials
  • Draghi té a les mans apuntalar la recuperació en l'euro
cbeurolibrabrexit

La lliura torna a acaparar l'atenció dels operadors del mercat de les divises en una altra setmana crucial per al procés de divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea. La divisa britànica es manté estable al voltant dels 1,3100 dòlars aquest dimarts, després de patir la pressió venedora dilluns per les preocupacions que les converses del Brexit fracassin.

Les recents declaracions del cap negociador de la UE, Michael Barnier sobre que el bloc comunitari es prepara per a aquesta possibilitat, només ha afegit llenya al foc polític que crema a Westminster i al número 10 de Downing Street. La primera ministra britànica, Theresa May, s'enfronta a un debat parlamentari aquest dimarts i dimecres sobre la llei de sortida de la UE mentre fins a 40 diputats conservadors donaran suport a una moció de censura contra la premier.

"No hi ha dubte que el Govern de May està desorganitzat i que s'enfronta a enemics en molts fronts, però és poc probable que els conservadors opten per enderrocar-lo i obrin la possibilitat d'un lideratge dirigit per Boris Johnson, que és vist com l'encarnació de la línia dura", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management. En aquest context, l'experta aposta perquè els titulars de Brexit segueixin afectant l'operativa de la lliura esterlina, però avisa que l'economia també jugarà un paper fonamental amb un carregat calendari de dades aquest dimarts amb els preus al consumidor al Regne Unit encapçalant la llista.

El creixement anualitzat de l'IPC ja és al 3% i s'espera que pugi fins al 3,1% a l'octubre. "Un creixement dels preus de consum en aquesta línia o per sobre, impulsaria el cable (lliura/dòlar) fins als 1,32 dòlars, mentre que una sorpresa a la baixa, conduiria el parell a un nou mínim d'un mes per sota dels 1,3040 dòlars", indica Lien.

L'euro ha continuat consolidant la recent pujada i se situa a prop de màxims de 10 dies

CONFERÈNCIA DE BANQUERS CENTRALS

En altres encreuament, l'euro ha continuat consolidant la recent pujada i se situa a prop de màxims de 10 dies, després de deixar un rècord intradiari als 1,1675, el seu millor canvi des del 3 de novembre. "Les principals monedes han consolidat en els rangs actuals, però hi ha un mica de risc que la conferència del Banc Central Europeu, deixi notícies que moguin les divises", ha alertat Keiko Ninomiya, analista sènior de mercat de divises en SMBC Trust Bank a Tòquio.

El president del Banc Central Europeu Mario Draghi, la presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, el governador del Banc del Japó, Haruhiko Kuroda, i el del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, formaran un panell sobre comunicació del banc central durant la conferència afavorida pel BCE a Frankfurt.

En aquest sentit, Lien indica que Draghi podria fàcilment refredar la moneda comunitària si destaca "les raons per les quals les polítiques han de seguir sent extremadament acomodatícies". "Si no hi hagués un discurs a l'horitzó, diríem que l'euro està preparat per a un moviment fins als 1,1700 dòlars o més enllà". D'altra banda, analistes de Danske Bank opinen que el banquer central pot optar per apuntalar la recuperació en marxa si decideix subratllar "que el BCE ha entrat en una via normalitzadora".

L'índex del dòlar, que mesura la divisa dels Estats Units contra un cistell de sis rivals, es manté estable al voltant dels 94,486 punts, però contra el ien es dispara per sobre dels 113,500 iens.

Noticias relacionadas

contador