• Els tipus de facilitat de dipòsit segueixen també al -0,4%
  • El programa de compres es reduirà al gener des de 60.000 milions fins a 30.000 milions mensuals
bce, banco central europeo

El Banc Central Europeu (BCE) compleix amb l’esperat. L'autoritat monetària manté el 'dinergratis' i confirma que des de gener el programa de compres es retallarà des dels 60.000 milions mensuals fins als 30.000 milions mensuals.

  • 1,0790$
  • -0,19%

L'autoritat monetària de la Zona Euro perllonga els tipus aplicables en les operacions principals de finançament al 0%, que són la referència de la seva política. Els de facilitat de crèdit continuaran al 0,25% i els de facilitat de dipòsit, al -0,4%, claus aquests últims per a la banca. El BCE recorda a més, com és habitual, que el Consell de Govern "espera que els tipus oficials" es mantindran a nivells actuals "durant un període prolongat que superarà amb escreix l'horitzó de les seves compres netes d'actius".

Sobre el programa de compres d'actius, el banc central reitera que retallarà el volum des dels 60.000 milions mensuals fins als 30.000 milions mensuals des del gener. Aquestes compres es prolongaran almenys fins a setembre de 2018 "o fins a una data posterior si fos necessari i, en tot cas, fins que el Consell de Govern observi un ajust sostingut del camí d'inflació que sigui compatible amb l'objectiu d'inflació", diu el comunicat.

Aquesta fita consisteix a controlar la inflació a mitjà termini a prop, però per sota, del 2%. Una cosa que no està aconseguint si s'observa l'IPC subjacent, sense aliments no elaborats ni energia. El BCE insisteix que la decisió del passat mes d'octubre no és definitiva. És a dir, si les projeccions d'inflació no són favorables a l'objectiu, podria augmentar el volum i/o estendre el programa.

Així mateix, el BCE reinvertirà el principal dels valors adquirits que vencen durant "un període prolongat després del final de les seves compres netes d'actius i, en tot cas, durant el temps que sigui necessari". "Això contribuirà al fet que les condicions de liquiditat siguin favorables i al fet que l'orientació de la política sigui adequada", conclou l'organisme.

Draghi compareix a les 14.30 hores. Mentrestant, el mercat espera amb moviments lleus. L'IBEX 35 cotitza amb pèrdues del 0,3%, als 10.230 punts. L’Eurostoxx cedeix a prop de mig punt percentual, als 3.570 punts. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,1% fins als 1,1833 dòlars. Mentre que al de deute, els bons alemanys a 10 anys cotitzen amb lleus retrocessos amb el rendiments pujant fins al 0,32%, i els del Tresor espanyol es revaloren un 0,15% i la rendibilitat disminueix en 1,464%.

Noticias relacionadas

contador