• Escolano s'incorporarà el proper divendres 9 de març a la reunió del Consell de Ministres
roman escolano ministro
ICO

Luis de Guindos ja té substitut. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha triat Román Escolano (1965, Saragossa) com a nou ministre d'Economia. Escolano, actualment vicepresident del Banc Europeu d'Inversions (BEI), prendrà les regnes del departament dirigit durant els últims anys per Guindos un cop aquest abandoni el càrrec i posi rumb al Banc Central Europeu (BCE) per assumir la vicepresidència d'aquesta institució a partir de l'1 de juny.

Un dels grans èxits d'Escolano és el llançament de Fond-ICO, el fons de fons de capital risc públic que va revolucionar la inversió en empreses a partir del 2013

La notícia ha estat comunicada per Moncloa aquest mateix dimecres en una nota, en què a més es confirma que el president del Govern ja ha traslladat la seva decisió al rei Felip VI. Rajoy tenia la decisió presa des de fa temps, tal com confirmava la setmana passada en una entrevista a Telecinco, durant la qual va dir que la persona escollida -i, sense voler, va donar a entendre que seria un home- encara no sabia que anava a ser ministre. Avui s'ha confirmat que Román Escolano, de 52 anys, serà el nou titular d'Economia, i que, a més, s'hi ha d'incorporar aquest mateix divendres, 9 de març, a la reunió del Consell de Ministres.

Torna així de Luxemburg, on hi ha la seu del BEI, institució de titularitat conjunta dels països de la Unió Europea que centra el seu treball en tres àmbits: impulsar el potencial de creixement i ocupació d'Europa, donar suport a les mesures per mitigar el canvi climàtic, i fomentar les polítiques de la UE en altres països. El BEI es finança als mercats de capital i concedeix préstecs en condicions favorables per a projectes que contribueixin als objectius de la Unió Europea. El 2017, el finançament del BEI a Espanya va ascendir als 10.811 milions d'euros, un 6,3% menys que a l'any anterior.

EL PLANTER DE L'ICO

Escolano, que estava en totes les quinieles per substituir Guindos, va ser assessor del secretari d'Estat per a les Comunitats Europees (1991-1992), conseller a l'Oficina Comercial d'Espanya a Tailàndia (1992-1997) i assessor del ministre de Treball. Des de 2000 fins al 2004 va ser director del departament d'Economia del gabinet de José María Aznar, a les ordres del mateix Luis de Guindos i de Rodrigo Rato.

A més, durant la seva etapa al sector privat, Escolano va ser director de Relacions Institucionals del BBVA entre 2006 i 2011, un càrrec dependent de la presidència del banc que ocupa Francisco González. Posteriorment, l'aragonès va tornar a la funció pública com a responsable de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), nomenat pel mateix Guindos.

Forma part del particular planter d'aquesta institució que ha anat guanyant pes en l'organigrama del Ministeri d'Economia, i d'aquesta etapa sorgeix un dels seus grans èxits en l'Administració Rajoy, el llançament de Fond-ICO, el fons de fons de capital risc públic que va revolucionar la inversió en empreses a partir de 2013. Un planter de la qual també han sortit altres alts càrrecs d'Economia.

I és que, després de dos anys en el càrrec, Escolano va ser substituït el 2014 al capdavant de l'ICO per Irene Garrido, actual secretària d'Estat d'Economia, que al seu torn va ser rellevada tot just un any després per Emma Navarro, antiga cap de Gabinet de Luis de Guindos i que ara dirigeix ​​el Tresor Públic. Pablo Zalba, un dels noms que van sonar per ascendir en Economia, és a l'actualitat l'actual director general de l'ICO.

Román Escolano va prendre possessió al setembre de 2014 del seu càrrec com a vicepresident i membre del Comitè de Direcció del Banc Europeu d'Inversions (BEI), en substitució de l'exministra socialista Magdalena Álvarez, que va dimitir després de la seva imputació definitiva en el cas dels ERO irregulars a Andalusia.

Al llarg de la seva carrera també ha estat membre dels consells d'administració de Correus, FEVE (Ferrocarrils de Via Estreta) i l'ICEX. El nou ministre és economista i pertany al Cos de Tècnics Comercials i Economistes de l'Estat, amb el número u de la seva promoció. És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Madrid i ha realitzat un programa d'alta direcció d'empreses de l'IESE.

FOND-ICO, LA REVOLUCIÓ DEL CAPITAL RISC

El Fond-ICO s'ha convertit en un dels principals tractors de la inversió estrangera en empreses espanyoles durant els últims anys, fins portar el sector del capital risc a xifres rècord. Fins a la data s'han aprovat inversions en un total de 64 nous fons privats per un import de 1.424 milions d'euros en nou convocatòries.

Els fons participats per Fond-ICO Global han invertit més de 1.683 milions d'euros en 330 companyies espanyoles, que donen feina a més de 100.000 treballadors, segons dades de la pròpia institució. A més, i a causa l'efecte multiplicador que es genera amb aquest instrument, el compromís d'inversió de Fond-ICO Global a les nou convocatòries realitzades fins ara va suposar una injecció potencial de 5.546 milions euros en companyies espanyoles.

Noticias relacionadas

contador