• La companyia presidida per Lloyd C. Blankfein emfatitza la seva aposta per la tecnologia blockchain i les seves potencialitats en el futur
bitcoinbubble

L'eterna pregunta. Amb l’eternitat que pot tenir en un mercat que s'ha tornat 'mainstream' durant els últims mesos. Tenen valor real les monedes digitals? I, si el tenen, com es pot calcular? La resposta a aquestes dues qüestions fonamentals marca la diferència, per als analistes de Goldman Sachs, entre el que es podria considerar "una bombolla en ple esclat o una disrupció tecnològica tan transformadora que el seu autèntic valor no s'ha vist encara reflectit en el preu de mercat".

La paràbola perfecta que han traçat els preus del bitcoin i de la resta de monedes de xifrat durant pràcticament tres mesos està en boca de tots. Moltes veus sembren l'alarma i asseguren que, amb una correcció del 70% en el preu de la reina de les divises virtuals i una mossegada de mig bilió de dòlars en la capitalització de mercat dels més de 1.500 tokens i monedes existents, la punxada està en procés. Altres analistes, especialment els xartistes, avisen que estem davant d'una "sana i necessària" correcció dels preus.

La divisió es manté entre els incondicionals de les monedes de xifrat, que miren més enllà de la muntanya russa dels preus i els que adverteixen que les ‘virtuals’ tal com les coneixem no són més que pura especulació

La divisió, en definitiva, es manté entre els incondicionals de les monedes de xifrat, que miren més enllà de la muntanya russa dels preus i els que adverteixen que les ‘virtuals’ tal com les coneixem no són més que pura especulació. "Les monedes digitals són extremadament volàtils, i una cosa que pot multiplicar el seu valor per 10 en sis mesos, pot fàcilment caure un 50% en una setmana, però és molt difícil per a mi creure que estem en una bombolla", assenyala Dan Morehead, fundador i CEO de Pantera Capital.

L'operador en divises criptogràfiques, assegura que "la capacitat de transformació del món que coneixem d'aquests actius és prou important com per robar-li una part del pastís als bancs, companyies de pagaments amb targetes de crèdit, divises i or, cosa que implica que el seu valor just està molt per sobre dels recents pics", assenyala l'expert de la companyia d'inversió en monedes virtuals.

MONEDES DIGITALS PRIMITIVES

Els analistes de Goldman Sachs, en canvi, asseguren que són "molt més escèptics" ja que el bitcoin i la resta d'actius de xifrat "són capaços de resoldre problemes econòmics només en comptats casos", expliquen en un ampli informe sobre la naturalesa de aquest jove i voluble mercat. Insisteixen en les "característiques de bombolla d'aquest tipus d'inversió i en els obstacles que presenten per als inversors tradicionals". Finalment, Steve Strongin, cap d'investigacions de la companyia d'inversió de Wall Street vaticina que "la generació actual de monedes criptogràfiques no té possibilitats de supervivència en el futur, encara que la tecnologia blockchain perduri".

Compara Strongin la cadena de blocs amb Internet en els seus orígens i explica que, igual que els cercadors han evolucionat des de finals dels anys 90, és molt probable que les monedes digitals segueixin la mateixa sort. L'equiparació no és gratuïta, els gurus de la blockchain defineixen aquesta plataforma com "el nou Internet", però no neguen que falta molta feina per assegurar la velocitat, fiabilitat i transparència de les transaccions que són els trets distintius, junts amb la descentralització de aquest paradigma.

El bitcoin i la resta d’actius digitals són "els primers experiments moderns de la tecnologia blockchain", insisteix Strongin, segons el qual "són encara massa primitius per ser la resposta a llarg termini". Per tant, vaticina que "una nova generació de ‘virtuals’ emergirà en el futur, però només el temps dirà quan i en quina forma".

La generació actual de monedes criptogràfiques no té possibilitats de supervivència en el futur, encara que la tecnologia blockchain perduri

ÉS O NO ÉS UNA BOMBOLLA?

També opina el cap d'investigacions de Goldman Sachs sobre la qüestió inicial del valor just d'aquests actius que, "igual que les monedes fiduciàries, no tenen valor intrínsec real, però això no vol dir que la gent no tracti les ‘virtuals’ com si en tinguessin, i de vegades per períodes sostinguts de temps". Un clar senyal que han endurit la seva postura sobre aquestes inversions.

Al gener, la companyia presidida per Lloyd C. Blankfein passava del seu anterior estat de "vigilància" a llançar una dura advertència contra el gran auge experimentat pel bitcoin o l’ethereum. En una altra nota anterior, els analistes Sharmin Mossavar-Rahmani i Brett Nelson expressaven que ja "no hi ha dubte" que l'ascens astronòmic de les monedes digitals durant l'any passat "l'ha empès al territori de la bombolla".

A l'informe actual, els també analistes Charlie Himmelberg i James Weldon abunden en aquesta idea i, només per començar recorden que al seu llibre 'Exuberància irracional', Robert Shiller ofereix una definició de la 'bombolla': "Una situació en la qual l'increment dels preus estimula l'entusiasme de l'inversor que s'expandeix entre individus seguint un patró de contagi psicològic. Un procés que amplifica històries que podrien justificar l'augment dels preus i atrau un nombre cada vegada més gran d'inversors que, tot i els dubtes sobre el valor real de la inversió, se senten atrets en part a través per l'enveja que desperten els èxits dels altres i en part per l'emoció del joc".

"Si bé no hi ha una taxonomia definitiva per a les bombolles, la definició de Shiller és tan bona com qualsevol", escriuen. "I si un està buscant exemples recents d'acció del preu i comportament de l'inversor que s'ajusten a aquest perfil, és difícil imaginar un millor exemple que el bitcoin i l'univers més ampli d’'altcoins'", afirmen.

"Acció del preu que estimula entusiasme dels inversors? Ho compleix. Contagi psicològic? Ho compleix. Dubtes sobre el seu valor fonamental? Ho compleix. Enveja dels èxits aliens i l'emoció del joc? Complert i complert", afegeixen.

Posen especial èmfasi que a més de l’"augment exponencial dels preus i l'auge del volum de comerç, hi havia des de la tardor passat signes reveladors de contagi social". Una nova classe d'inversor inexpert, millennial i amb un perfil d'usuari avançat d'Internet inundava els cercadors, especialment Google i es creaven 'trending topics' a Twitter. I les accions de companyies que canviaven els seus noms per incloure els vocables 'cryptos' o 'bitcoin' es duplicava o triplicava.

Igual que les monedes fiduciàries, no tenen valor intrínsec real, però això no vol dir que la gent no tracti les ‘virtuals’ com si en tinguessin

Naturalment, "el fet que les ‘virtuals’ encaixin en tots els punts de la llista de Shiller no invalida la tecnologia subjacent", puntualitzen Himmelberg i Weldon. I tiren de la ja gastada comparativa amb les 'puntcom'. Tot i que la majoria d'empreses d'Internet de finals dels 90 ja no existeixen no invalida el fet que Internet estigués destinat a la grandesa, escriuen.

"L'entusiasme dels inversors per les noves tecnologies de vegades alimenta un bombolla. Això no vol dir que les tecnologies no poden tenir valor, però cal ressaltar la bretxa que es dóna sovint entre el valor d'una idea i la capacitat dels inversors per capturar aquest valor", arrodoneixen.

Així, des de Goldman Sachs deixen una última conclusió que no és altra que reafirmar-se en la idea que ja van expressar a la primavera de 2017: "El bitcoin s'enfronta massa desafiaments per a la seva adopció generalitzada, però la tecnologia distribuïda que l’ apuntala, igual que altres 'altcoins', és una innovació prometedora".

Noticias relacionadas

contador