BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

La patronal de la petita i mitjana empresa Pimec i el sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc-Coag) han celebrat que el Congrés dels Diputats hagi aprovat la Proposició no de Llei sobre la creació del contracte de potència elèctrica estacional, que permet la variació en la potència contractada segons les temporades establertes i d'acord amb les necessitats de la demanda.

En un comunicat conjunt, les dues entitats han assegurat que es tracta d'un pas endavant important" a causa de l'elevat preu de l'energia, que s'ha convertit, segons elles, en un factor clau que està minvant la competitivitat de les petites i mitjanes empreses catalanes.

La Proposició no de Llei, presentada per ERC a proposta de Pimec i Jarc-Coag, pretén modificar el règim de contractació elèctrica fomentant contractes de potència estacionals, "almenys per a determinats sectors", han destacat.

Amb aquest contracte, han afirmat, s'obtindria un estalvi important per a determinades activitats sense perdre cap tipus de qualitat de servei, pagant només l'energia que s'utilitza i obtenint més eficiència energètica del sistema elèctric "sense complicacions administratives ni tècniques en tractar-se d'un únic tràmit".

El membre de la comissió d'Energia de Pimec, Pere Guerra, ha assegurat que, d'aplicar-se aquesta proposta, les petites i mitjanes organitzacions que viuen del sector turístic "estaran d'enhorabona" perquè podran adaptar la seva potència a l'estacionalitat de la temporada turística, la qual cosa repercutirà, ha conclòs, en un estalvi significatiu de la despesa energètica per a aquells establiments que tanquen diversos mesos a l'hivern.

La patronal també ha valorat que en la Proposició no de Llei s'hagi afegit la necessitat de realitzar una auditoria del sistema elèctric per a la revisió dels costos de les xarxes, pas que permetrà fomentar les energies renovables, ha dit.

El president de Jarc-Coag, Francesc Boronat, també ha celebrat l'aprovació de la mesura assegurant que "la proposta afavoriria el sector agrari ja que, actualment, les explotacions estan pagant per una potència que no consumeixen durant tot l'any", remarcant que la potència contractada només s'usa en determinats períodes o en determinades tasques.

Pimec ha interpretat aquesta aprovació com un pas en la direcció adequada per reconduir la política energètica estatal ja que, segons la patronal, "retribueix tecnologies amortitzades com la hidràulica i la nuclear", penalitzant les renovables i incentivant fonts d'energia ineficients i contaminants.

contador