• L'euro i la lliura no aprofiten l'ocasió per consolidar el seu avanç contra el 'bitllet verd'
dinero, dolares, rico, billetes

De nou les tensions comercials entre la Xina i els EUA acaparen l'atenció dels inversors. Washington ha detallat els seus plans d'imposició d'aranzels del 25% sobre uns 1.300 productes de tecnologia industrial, transport i metges xinesos. I Pequín ha contestat, en menys d'11 hores, amb gravàmens del 25% en productes nord-americans que igualen els 50.000 milions de dòlars de les mesures nord-americanes. Si a l'arrencada de la sessió d'aquest dimecres, la moneda nord-americana havia encaixat bé la mesura anunciada pels EUA, ja que l'abast final és de 50.000 milions de dòlars davant els 60.000 milions previstos, el 'bitllet verd' s'ha capgirat enfront del ien després del contraatac xinès.

La moneda nord-americana ha arribat a desplomar-se un 0,5% enfront del seu rival nipona, fins al mínim de la jornada als 106,00 iens, dinamitada per l'aversió al risc que ha sacsejat els mercats. Aquesta reacció s'ha convertit en un clàssic de les últimes setmanes, ja que els inversors busquen refugi en els actius considerats segurs, en aquest cas la divisa nipona. De fet, la moneda japonesa acumula una apreciació del 5,8% des del preu amb què va arrencar el 2018 -per sobre dels 112,00 iens- fins al mínim d'aquest dimecres.

"Hi ha una manca de consens ara mateix sobre si el 'bitllet verd' en sortirà molt mal parat o si la 'bronca' no passarà a majors"

No obstant això, les vendes s'han vist limitades i la moneda ha remuntat, de camí cap als 106,50 iens, a causa de la divergència d'opinions entre analistes i operadors sobre l'abast que aquesta guerra comercial pugui tenir en el dòlar. "Hi ha una manca de consens ara mateix sobre si el 'bitllet verd' en sortirà molt mal parat o si la 'bronca' no passarà a majors", comenta Jane Foley, estrateg de Rabobank. L'analista del banc d'inversió holandès aposta perquè les divises segueixin mostrant un comportament similar al de jornades anteriors.

Abans d'aquesta onada de vendes, el dòlar havia remuntat fins als 106,60 iens. La causa que el dòlar hagi mostrat una mica de múscul a la matinada de dimecres cal buscar-la en la millora de la gana pel risc a Wall Street, que es va certificar amb l'auge d'un 1% del parquet nord-americà durant la sessió d'ahir. L'impuls a la renda variable va ajudar al 'bitllet verd' a estabilitzar-se després dels recents declivis, encara que el seu panorama roman ennuvolat per la incipient guerra comercial.

LA LLIURA I L'EURO ESBORREN ELS GUANYS

La lliura, per la seva banda, ha prosseguit el seu ral·li contra el dòlar i ha deixat un màxim de quatre sessions al voltant dels 1,41 dòlars, encara que les febles dades del sector de la construcció han pesat en la moneda britànica, que ha tornat a nivells de preu per sota dels 1,4050 dòlars. Dimarts, "l'activitat manufacturera més forta del que s'esperava al país ni va ajudar ni va perjudicar la moneda, perquè el canvi va ser extremadament modest, amb la diferència compensada per una revisió a la baixa de l'informe del mes passat", explica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management. "Hi ha una gran quantitat de dades del Regne Unit programats per a aquesta setmana, que s’escodrinyaran amb lupa pels inversors, per veure si validen la línia dura del Banc d'Anglaterra", afegeix l'experta.

L'euro ha aconseguit reprendre els 1,2300 dòlars, impulsat per la momentània debilitat del dòlar i les dades d'inflació de l'Eurozona, en línia amb el que s'esperava. Però la moneda comunitària ha tornat a canviar de mans als 1,2280 dòlars, encara que "l'euro ha trobat suport en el que sembla un intent d'arribar a la part baixa del canal entre els 1,2475 i els 1,2240 dòlars on es troba encapsulat durant els últims dies", indiquen analistes de Danske Bank.

No obstant això, Lien posa l'accent sobre l'empitjorament de la inflació a Alemanya i sobre la cautela exhibida pel Banc Central Europeu (BCE) pel que fa a la retirada dels estímuls. "Hi ha més riscos a la baixa que l'alça per a l'euro", sentencia l'experta de la companyia d'inversió de Nova York.

Noticias relacionadas

contador