• A Catalunya la crisi política s'ha deixat sentir i ha afectat el teixit empresarial, no només amb la marxa de societats a altres CCAA
  • La Rioja, Aragó i Castella-La Manxa són les comunitats autònomes amb major dinamisme empresarial
cbempresa22

El teixit empresarial continua donant mostres de bona salut, almenys si s'atén les dades estatals. Segons l'Estadística de Societats Mercantils donada a conèixer aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al mes d'octubre es van crear a Espanya un total de 7.236 societats, un 1,5% més que durant el mateix mes de 2016. Encara que aquesta dada contrasta amb el que ha passat a Catalunya, on la crisi política oberta pel desafiament independentista ha afectat, i molt, la creació d'empreses, que ha caigut un 14,3% durant el desè mes de l'any.

El 70,5% de les empreses que es van dissoldre ho van fer voluntàriament, el 15% per fusió i el 14,5% restant per altres causes

Segons explica l'INE, per a la creació d'aquestes noves 7.236 societats mercantils s'ha subscrit un capital que supera els 431 milions d'euros, cosa que representa un descens del 39,9% respecte als registres d'octubre de 2016. El capital mitjà subscrit (59.676 euros) per a la constitució d'aquestes empreses ha disminuït, a més, el 40,8% en taxa anual.

D'altra banda, a l'octubre van ampliar capital 2.194 societats a tot el país, un 0,6% més que durant el mateix període de l'any anterior. El capital subscrit en les ampliacions també ha registrat un descens, en aquest cas del 30,1%, atès que amb prou feines ha superat els 1.241 milions d'euros. Estadística remarca que el capital mitjà subscrit en aquestes operacions (565.781 euros) disminueix un 30,5% en taxa anual.

Per la seva banda, pel que fa a la dissolució d'empreses a l'octubre, la xifra és molt menor que la registrada durant el mateix mes de 2016. En concret, la dissolució d'empreses va caure un 2,3%, atès que només 1.507 companyies van fer fora el tancament durant el desè mes de l'any a tot Espanya. I d'elles, el 70,5% ho van fer voluntàriament, el 15% per fusió i el 14,5% restant per altres causes.

Pel que fa a la variació mensual entre els mesos de setembre i octubre, el canvi registrat en el nombre de societats creades és del 17,6% i, pel que fa a les dissolucions, és del 36,1%. Així mateix, si s'analitzen els resultats per activitat principal, el 21,5% de les societats mercantils creades a l'octubre correspon al Comerç i el 14,5%, a Construcció. Pel que fa a les societats dissoltes, el 20,6% pertany al Comerç i el 15,1%, a la Construcció.

LA CREACIÓ D'EMPRESES CAU UN 14,3% A TOT CATALUNYA

Així mateix, convé fer una anàlisi detallada del que ha passat en cada comunitat autònoma, especialment a Catalunya, on el desafiament sobiranista ha influït, i molt. El repte independentista va portar la celebració del referèndum l'1 d'octubre i la posterior declaració unilateral d'independència al Parlament, després que el Govern de Mariano Rajoy va aplicar l'article 155 de la Constitució, de manera que va dissoldre la cambra regional i va convocar eleccions per al proper 21 de desembre. Tot això va crear una situació d'inseguretat que s'ha traduït en una caiguda del 14,3% en la creació d'empreses a l'octubre.

Segons les dades de l'INE, durant el desè mes de l'any, en plena crisi política, es van crear a Catalunya un total de 1.224, xifra que representa una caiguda respecte a les dades registrades el 2016. Així mateix, a l'octubre es van dissoldre 115 societats mercantils, fet que suposa un descens del 8% enfront dels registres de fa un any.

Catalunya no és la regió en la qual més ha caigut la creació d'empreses: són Extremadura (-27,5%) i Galícia (-15,7%)

No obstant això, cal reconèixer que Catalunya no és la regió en la qual més ha caigut la creació d'empreses. Extremadura, amb un descens del 27,5%, i Galícia, amb un retrocés del 15,7%, són les comunitats autònomes que encapçalen aquesta llista. Per la seva banda, les regions amb major taxa de creació d'empreses han estat La Rioja (21,4%) Aragó (20,9%), Castella-La Manxa (18,6%) i Navarra (17,5%).

En total, les comunitats amb major nombre de societats mercantils creades a l'octubre van ser Comunitat de Madrid (1.709), Andalusia (1.260) i Catalunya (1.224), mentre que les que menys societats van crear van ser la Rioja (34), Extremadura (58) i Cantàbria (62). Per la seva banda, pel que fa a les societats mercantils dissoltes, les que van presentar major nombre van ser Comunitat de Madrid (472), Andalusia (240) i País Basc (117), i les que van registrar menys societats dissoltes van ser la Rioja (13), Regió de Múrcia (15) i Cantàbria (17).

Noticias relacionadas

contador