• Les tenses relacions amb els EUA influeixen en la depreciació de la moneda

La lira turca ha aprofundit en les agudes pèrdues que dominen la seva operativa des del mes de setembre. La moneda ha marcat un nou mínim històric al voltant de les quatre unitats per cada dòlar, des d'on remunta marginalment. Pel que fa a l'euro, també ha arribat a un canvi inèdit a les 4,6754 lires.

La via baixista en què s'ha embarcat la moneda turca, des del mes de setembre, s'eleva a un 17% les pèrdues contra la seva contrapart dels EUA, fins aturar-se just als 3,9818 lires. Pel que fa a la moneda comunitària acumula un declivi d'un 13% durant el mateix període.

Durant els últims mesos, les preocupacions sobre les tenses relacions entre els EUA i el Govern d'Ankara i els dubtes sobre la independència del banc central del país s'han incrementat i han provocat les vendes de la moneda.

El banc central s'enfronta amb el gens envejable tasca de tractar d'equilibrar l’inflació de dos dígits amb les demandes del president Tayyip Erdogan de rebaixa de les taxes d'interès, actualment al 8%. El supervisor ha respost amb mesures d'emergència per ajustar la seva política, encara que això no ha aconseguit revertir la caiguda. El supervisor ha anunciat que eliminarà els límits d'endeutament dels bancs al mercat monetari interbancari per transaccions a un dia, i augmentarà el seu límit per a la facilitat de liquiditat intradia, ambdues mesures dissenyades per apuntalar la moneda.

De fet, la caiguda ha provocat el repunt de la inflació fins a l’11,90% a l'octubre en augmentar el cost de l'energia i altres importacions, cosa que repercuteix en el dèficit comercial tenint en compte que el país importa gairebé totes les seves necessitats energètiques.

TENSIÓ AMB ELS EUA

Les preocupacions sobre les relacions amb els EUA se centren en el judici del comerciant d'or turc Reza Zarrab, acusat de violar les sancions dels Estats Units contra l'Iran. El portaveu del Govern turc ha descrit recentment el cas com una "clara conspiració contra Turquia" que no té base legal.

"La direcció de les relacions ha estat clarament alarmant", ha assenyalat William Jackson de Capital Economics. "Turquia i els EUA. Històricament han tingut vincles estrets, però si s'observen els esdeveniments dels últims mesos suggereixen que les relacions s'estan deteriorant i que sens dubte és una gran preocupació per als inversors", ha afegit.

Els inversors estrangers dels quals depèn Turquia per finançar els seus grans pressupostos i dèficits de compte corrent també estan profundament preocupats per la pressió política sobre el banc central. Erdogan vol una rebaixa dels tipus d'interès per impulsar els préstecs i la construcció i ha donat senyals que planeja una major ingerència. En concret en declaracions de la setmana passada va assenyalar que la manca d'intervenció governamental a la política havia deixat Turquia amb una alta inflació.

Noticias relacionadas

contador