ep botigavodafone
Botiga de VodafoneEUROPA PRESS

L'operadora presentarà al Mobile World Congress la seva fibra amb velocitats de 10GPBS

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

Vodafone ha incorporat tecnologies que avancen característiques pròpies de 5G a les xarxes 4G, reduint la latència en cinc vegades i quintuplicant la capacitat, segons ha anunciat la companyia, que continua avançant en el desenvolupament de solucions que permeten un desplegament de les noves xarxes d'una forma "més eficient i sostenible".

En una roda de premsa, el director de xarxa del Grup Vodafone, Yago Tenorio, ha remarcat que el 5G serà una evolució del 4G, per la qual cosa han decidit agafar alguns dels elements i les tecnologies més importants que portarà la propera generació de xarxes i mostrar-les a la seva xarxa de 4G.

Entre aquestes solucions, que es mostraran en el Mobile World Congress (MWC) que se celebrarà des d'aquest dilluns a Barcelona, es troba la tecnologia de radi M-MIMO (Massive MANYAGA), que multiplicarà per cinc la capacitat de les cel·les 4G convencionals amb feixos de senyal dedicats per a cada usuari.

La companyia ressalta que això és especialment útil en situacions de concentració massiva de smartphones, ja que optimitza la capacitat i velocitat de transmissió de dades per a cada usuari de forma simultània.

A més, afegeix que no requereix l'ús d'espectre addicional, atès que optimitza l'espectre existent, i és compatible amb els terminals que estan al mercat.

En el MWC 2017 podrà veure's la primera demostració realitzada a Europa de M-MIMO en una xarxa comercial, que donarà capacitat i cobertura a un grup d'usuaris en una zona específica a l'exterior de la Fira.

A l'stand de Vodafone un mapa actualitzat mostrarà les seves velocitats de descàrrega, així com el rendiment i l'eficiència de la cel·la Massive MIMO.

Així mateix, la companyia realitzarà la primera prova mundial del pre-estàndard Short TTI, una tecnologia que millora la latència en 4G i contribueix a l'evolució cap a 5G.

A més, els visitants també podran controlar un robot des d'un ordinador per evitar que perdi l'equilibri, mostrant com la menor latència contribueix a aconseguir un control molt més precís.

A l'apartat de latència també destaca la tecnologia d''slicing', que permet assignar de forma àgil i dinàmica els recursos disponibles a la xarxa comercial de dades per oferir diferents nivells de Qualitat de Servei (QoS) i de latència, segons les necessitats de cada usuari.

La tecnologia d'"slicing" podria aplicar-se a control remot de manufactures, cirurgia a distància, realitat virtual, realitat augmentada o en videojocs.

"La reducció dels temps de latència (interval entre enviament i recepció de paquets de dades) en cinc vegades serà decisiva per optimitzar la qualitat de servei de la xarxa, l'experiència d'usuari i el desenvolupament de nous serveis com la conducció dels cotxes autònoms, millorant la resposta davant imprevists", afirma.

MILLORES EN EL DESPLEGAMENT DE XARXES

D'altra banda, Vodafone Espanya assegura que continua avançant a les tecnologies que permetran un desplegament de xarxa "més eficient, sostenible i ubic", com és el cas de CrowdCell, que estarà disponible en dispositius portàtils de tot tipus, convertint-los en emissors de xarxa amb programari de codi obert i components de maquinari de baix cost.

Aquesta solució permetrà estendre la capil·laritat de la xarxa 4G a nous espais i millorar així la qualitat de servei, incrementant les velocitats mitjanes d'accés.

L'operadora ja està realitzant un pilot amb 30 clients d'empresa amb un router CrowdCell que amplifica la cobertura 4G amb velocitats de fins a 100Mbps en descàrrega i permet oferir servei fins a 32 usuaris de manera simultània.

A l'estand podrà observar-se un ordinador portàtil proporcionant cobertura 4G amb una aplicació de CrowdCell basada en programari lliure.

Així mateix, un drone equipat amb tecnologia CrowdCell permetrà exemplificar com aquesta tecnologia es podria aplicar a la millora de la cobertura d'esdeveniments especials (concerts, partits de futbol), situacions d'emergència o desastres naturals, permetent que la xarxa de Vodafone estigui disponible on sigui necessari.

En aquesta línia, afegeix que també segueix treballant en la virtualització de les funcions de xarxa (NFV), que permet a les operadores seleccionar als millors subministradors de maquinari i programari de forma independent, deslligant les seves evolucions tècniques.

Vodafone Espanya ja ha virtualitzat la seva xarxa de dades, migrant el trànsit comercial de dades de 2G/3G/4G a la nova infraestructura, la qual cosa permet reduir exponencialment el temps necessari per augmentar la capacitat dels elements centrals de la xarxa comercial i per proporcionar serveis de forma més ràpida i eficient als clients.

Així mateix, realitzarà en el MWC demostracions de xarxes definides per programari (SDN), que ajudaran les empreses a configurar serveis de xarxa fixa en temps real, com l'ample de banda o la latència, de forma immediata i sense necessitat de desplegar infraestructura física.

Així, és possible sol·licitar serveis personalitzats amb l'ample de banda desitjat, modificar-los o reasignar els paràmetres triats amb efecte immediat.

FIBRA AMB VELOCITATS DE 10 GBPS

D'altra banda, els assistents al Mobile World Congress 2017 podran observar una connexió de banda ampla ultrarràpida de fibra (HFC) amb velocitats de descàrrega de dades properes a 10 Gigabits per segon a l'stand de Vodafone, en el qual es podrà gaudir de televisió en streaming amb continguts d'ultra alta definició, al mateix temps que es realitzen descàrregues de dades a taxes de Gigabit sense que la resta de serveis de la llar es vegin afectats.

La companyia remarca que aquesta tecnologia de banda ampla ultrarràpida es podria aplicar en àmbits tals com streaming de televisió en ultra alta resolució 8K, descàrregues massives de dades, realitat virtual i 3D, realitat augmentada, medicina a casa, televisió 360º o videojocs, "tot això en un entorn domèstic en el qual podrien estar tots funcionant de forma simultània".

Així mateix, l'operadora informa que ja ha iniciat l'actualització de la seva xarxa HFC a les principals ciutats per oferir velocitats simètriques superiors a 1Gbps anunciada el passat mes de gener, la qual cosa permetrà als seus clients gaudir d'una major velocitat dels serveis de dades, així com la possibilitat d'incorporar nous canals a Vodafone TV incloent tota la capacitat de 4K.

Vodafone incideix que la solució adoptada va més enllà de la mera actualització de la xarxa a Docsis 3.1, doncs suposa una nova arquitectura basada en el desplegament de punts d'extensió de la xarxa de fibra i en l'augment de l'ample de banda disponible per a cada client.

En conseqüència, la xarxa oferirà una velocitat superior, una millora de l'operativa i de la qualitat i més flexibilitat i escalabilitat.

"L'actual estàndard tecnològic permetrà aconseguir velocitats de baixada de fins el 10 Gbps i la Indústria segueix treballant en l'evolució de Docsis per elevar les velocitats de pujada de dades a la xarxa i donar resposta a la demanda que en el futur pugui sorgir d'aplicacions intensives en el consum de dades", afirma.

contador