• El iuan cau a mínims de vuit dies i el Xangai Composite es deixa un 0,3%
  • És la primera rebaixa creditícia del país asiàtic en gairebé 30 anys
cbmryen

L'agència de qualificació creditícia Moody’s ha decidit rebaixar un esglaó la qualificació del deute a llarg termini de la Xina, a causa de les seves expectatives que la segona economia del món perdi potència financera durant els propers anys. És la primera vegada en 30 anys i el gegant asiàtic passa a A1 des de l’AA3, en el moment en què s'enfronta amb el repte de controlar el seu voluminós deute al mateix temps que tracta de mitigar la desacceleració del creixement econòmic.

Segons ha informat Moody’s en un comunicat, "la rebaixa reflecteix l'expectativa que la fortalesa financera de la Xina s'erosionarà lleugerament durant els pròxims anys, alhora que el deute continuarà augmentant a mesura que el creixement potencial es desaccelera".

La rebaixa reflecteix l'expectativa que la fortalesa financera de la Xina s'erosionarà lleugerament durant els propers anys

"Si bé, és probable que el progrés de les reformes en curs canviï l'economia i el sistema financer amb el temps, no és probable que impedeixi un nou augment material del deute de tota l'economia i el consegüent augment dels passius contingents per al govern", ha assenyalat l'agència creditícia que també ha canviat la seva perspectiva per al país asiàtic de negativa a estable.

De fet, l'agència preveu que el Govern xinès s'aplicarà de manera sostinguda polítiques d'estímul per mantenir un creixement robust davant els creixents impediments estructurals, cosa que contribuirà a incrementar el deute.

En referència a això, Moody’s assenyala que la desacceleració del creixement del PIB des d'un màxim del 10,6% el 2010 al 6,7% el 2016 reflecteix en gran mesura un ajust estructural que s'espera que continuï i redueixi la potència de creixement de la Xina a 5% durant els propers cinc anys, mentre que el deute governamental augmentarà de manera gradual fins al 40% el 2018 i prop del 45% al ​​final de la present dècada.

Segons dades del Banc de Pagaments Internacionals de setembre de 2016 -els últims disponibles-, el deute total del gegant asiàtic arriba al 255% del seu Producte Interior Brut (PIB). El deute corporativa representa ja el 166,2%, mentre que la pública, en mans del Govern, i la de les llars, són a nivells encara baixos en comparació amb altres grans economies (46,1% i 43,2% del PIB, respectivament).

EL IUAN I LES BORSES ES RESSENTEN MODERADAMENT

Després de l'anunci de Moody’s, la cotització del iuan a Hong Kong ha estat moderada, després de cedir un 0,1% fins als 6,8901 iuans per dòlar, ha recuperat terreny i la caiguda és de tot just un 0,05%.

El iuan que es cotitza a la Xina, que els autoritats reguladores només permeten fluctuar lliurement un 2% al voltant d'un preu que es fixa diàriament, ha arribat a desplomar gairebé un 1%, fins a un mínim de vuit dies, als 6,9021 iuans per després recuperar-se fins cotitzar només un 0,1% per sota del preu d'obertura, als 6,8918 iuans.

Quant als principals índexs de la Xina continental, el Xangai Composite ha arribat a caure un 1% després del comunicat, per recuperar-se després un 0,7%, mentre la borsa de Shenzhen està pràcticament plana.

Noticias relacionadas

contador