• El PSOE li diu que no compti amb ell perquè "el seu model de sortida de la crisi és que la meitat del país quedi en l'oblit"
ep montorola sesioncontrolgobiernocongreso
EUROPA PRESS

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ho ha confirmat. A la sessió de control del Congrés dels Diputats d'aquest dimecres ha avançat que el projecte de Llei de pressupostos generals de l'Estat (PGE) que aprovarà aquest divendres el Govern en Consell de Ministres recollirà augment en la despesa social per a l'Administració Central i les comunitats autònomes.

Montoro assegura que les retallades ja han estat revertits i compara les xifres dels PGE de 2017 i les de fa deu anys

Ho ha dit davant la pregunta de la diputada socialista Adriana Lastra, que ha qüestionat Montoro sobre si l'executiu té intenció de revertir als pròxims Pressupostos "les retallades en drets i prestacions socials que han imposat des que van arribar al Govern". Lluny d'anunciar una propera reversió de la retallada de la despesa, el ministre ha replicat a Lastra que aquestes inversions ja havien estat recuperades i ha compara les xifres pressupostàries de 2017 i les de fa deu anys, abans de la crisi.

Així, ha asseverat que el 2017 la despesa compromesa per a Educació supera en 1.000 milions d'euros al de l'any passat i en 2.300 milions més que el 2007, mentre que a les partides dedicades a Sanitat la diferència arriba als 1.500 milions més que el 2016 i gairebé 8.000 milions més que fa deu anys.

A la despesa dedicada a prestacions socials per a aturats, persones dependents i pensionistes, Montoro ha assegurat que el pressupost de 2017 recull una pujada de 4.300 milions més que l'any anterior i 54.000 milions més que el 2007. Tot això, ha subratllat el ministre, amb una població de mig milió de persones menys. "Em vol dir la senyoria on són les retallades en prestacions socials en relació amb l'últim govern socialista?", Ha preguntat el ministre dirigint-se a Lastra.

EL PSOE JA AVANÇA LA SEVA OPOSICIÓ ALS COMPTES

Per la seva banda, la diputada socialista ha recordat al Congrés que el mateix president, Mariano Rajoy, es va presentar a les eleccions generals de 2011 "assegurant que no tocaria ni la sanitat, ni l'educació, ni les pensions". "Un any després havia fet retallades a les tres àrees", ha criticat. A continuació, ha enumerat algunes de les mesures que van implicar la minoració de la despesa, com l'aplicació del copagament farmacèutic, la reducció de les prestacions per desocupació, la reducció de les beques i l'augment de les taxes universitàries, la paralització de la Llei de Dependència o la reforma laboral.

"En aquests cinc anys el que ha fet és crear més desigualtat, menys protecció social i enormes pèrdues de l'Estat del Benestar", ha resumit la diputada, que ha recordat que per a l'adopció d'aquestes mesures, el Govern es justificava en la crisi econòmica . "Ara s'evidencia que no era la crisi, sinó el seu model ideològic que ens portava a la protecció social a la vegada que protegien els defraudadors i les grans empreses", ha abundat.

Per això, Lastra ha demanat al Govern que prengui una decisió: "O anem a una sortida de la crisi justa i equilibrada per a tots o com plantegen vostès, de baixos salaris i precarització", ha dit i ha reclamat una reforma fiscal per augmentar els ingressos de les arques públiques i revertir "els drets perduts i l'Estat de Benestar perdut".

"Creiem sincerament que no serà així i que el seu model de sortida és que la meitat del país quedi en l'oblit. Davant d'això, li anuncio que no hi va a trobar el PSOE. Volem sortir al mateix temps de la crisi", ha conclòs la seva intervenció Lastra.

"UNA OBVIETAT POLÍTICA, REPLICA EL MINISTRE

A la rèplica, Montoro ha dit que l'anunci que el PSOE no atorgarà el seu suport per tirar endavant els comptes no li sorprèn: "Acaba de dir el que és una obvietat política. Doncs ho sento", ha dit el ministre, que tot i així ha reiterat que el Govern "el que fa és estendre la mà a tots els grups polítics, i per descomptat al PSOE".

A continuació, ha atacat la postura del primer grup de l'oposició. "No m'estranya, perquè en aquesta situació, amb creixement econòmic que permet que es creïn mig milió de llocs de treball i que cada any hi hagi més protecció social, el PSOE no hi ha contribuït en res. No han donat suport ni a un sol pressupost", ha dit.

Noticias relacionadas

contador