• L'increment de les hipoteques fixes eleva l'interès mitjà al 3,26%, el més alt des de febrer
  • De les 9.933 hipoteques amb canvis en les seves condicions, el 47,5% es deuen a modificacions en els tipus d'interès
mortgage lending loans rates lender

El 24,4% de les hipoteques constituïdes al juliol s'ha signat amb un tipus d'interès fix, segons ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). S'estableix així una tendència que està llançant dades que no tenen precedents en el mercat espanyol.

Fa un any, per exemple, les hipoteques fixes tot just representaven l'11,8% dels nous contractes i fa dos la seva presència es limitava a un residual 6,2%. Aquestes dades constaten la rellevància d'una tendència que no ha deixat de créixer els últims mesos i que es deriva de dos motius. El primer, vinculat a l'oferta, ja que els bancs estan interessats en comercialitzar aquests productes entre els clients per assegurar-se uns ingressos recurrents en un context marcat perquè la principal referència hipotecària, l'Euríbor a 12 mesos, es troba en negatiu. I el segon, relacionat amb la demanda, perquè els clients estan optant de manera creixent per aprofitar-se de l'escenari actual de baixos tipus per assegurar-se un reduït interès fix per al seu préstec hipotecari.

Per tant, i encara que les hipoteques a tipus variable segueixen manant, el seu pes continua descendint. Al juliol van representar el 75,6% del total, quan fa dos anys aconseguien el 93,8% ia 2015, un 88,2%.

INTERESSOS A L'ALÇA

Tot i que els tipus oficials estan en el 0% i l'Euríbor està en negatiu, l'interès mitjà puja

Les dades de l'INE també llancen una aparent paradoxa: tot i que els tipus oficials són al 0% i l'Euríbor es troba en negatiu, l'interès mitjà puja. En concret, ho ha fet del 3,24% de juny al 3,26%, la dada més alta des de febrer.

Aquest augment es deriva, precisament, que el major pes de les hipoteques a tipus fix contraresta l'efecte de l'Euríbor en negatiu i del menor interès de les hipoteques variables.

CANVI DE CONDICIONS EN ELS PRÉSTECS

El creixent protagonisme del tipus fix en el mercat hipotecari espanyol s'observa igualment en les modificacions dels contractes. De les 9.933 hipoteques amb canvis en les seves condicions, el 47,5% es deuen a modificacions en els tipus d'interès. En concret, el percentatge d'hipoteques a interès fix augmenta del 6,2% al 7,9% i el d'hipoteques a interès variable disminueix del 93,3% al 91,7%.

Després de la modificació de condicions, l'interès mitjà dels préstecs en les hipoteques a tipus fix disminueix 1,4 punts i el de les hipoteques a tipus variable baixa 1,5 punts.

D'altra banda, l'import mitjà de les hipoteques sobre habitatges és de 115.540 euros, amb un ascens anual del 10,1%. Si es compara amb el mes precedent, la xifra ha augmentat 3.024 euros, de manera que supera la registrada al juny i se situa com el major import mitjà de les hipoteques registrat des de febrer de 2011.

contador