• El petroli està pujant aquest dimarts més d'un 1%
  • La 'guerra' entre grans productors i 'frackers' nord-americans està oberta tot l'any

El secretari general de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), Mohammed Barkindo, ha demanat aquest dimarts als productors nord-americans de cru esquist que donin suport als plans per frenar el subministrament mundial de petroli. Barkindo ha advertit que podrien ser necessàries mesures sense precedents l'any que ve per reequilibrar el mercat petrolier.

"Instem els nostres amics, a les conques d'esquist d'Amèrica del Nord, a assumir aquesta responsabilitat compartida amb tota la serietat que mereix, com una de les lliçons clau apreses de l'actual cicle impulsat per l'oferta", va dir Barkindo, segons informa CNBC.

Els perforadors d’esquist nord-americans han propiciat que la producció es dispari gairebé un 10% als Estats Units aquest any, segons Reuters, tot i que l'OPEP i alguns altres productors –incloent-hi Rússia- van retallar els seus subministraments per apuntalar els preus.

En declaracions al Fòrum d'Energia de la Índia, a Nova Delhi, Barkindo va afegir que els Estats Units i l'OPEP havien acordat que havien de trobar una solució conjunta per assegurar l'estabilitat al mercat del petroli. El barril Brent està pujant un 1,08% i el West Texas, un 1,31%.

La 'guerra' entre els productors de cru esquist nord-americans i els grans productors (OPEP i 'no-OPEP') està obert des del principi de l’any. El 30 de novembre de 2016, l'OPEP - més tard ho pactaria amb la resta de grans productors, incloent-hi Rússia- va decidir retallar la producció en 1,8 milions de barrils diaris. El maig d'aquest any, l'OPEP va acordar perllongar en nou mesos (fins a març de 2018) la retallada de la producció. No obstant això, els intents dels grans productors per animar el preu del cru han xocat directament amb l'activitat dels productors de cru d'esquist nord-americans, que no han parat d'augmentar-ne la producció. A tot això s’hi sumen els dubtes sobre la demanda i la feblesa d'aquesta.

Noticias relacionadas

contador