• La inflació subjacent va baixar una desena al març, fins al 0,9% i s'ha situat en 1,4 punts
ep precios ipc inflacion consumo frutas naranjas compra compras comprar

L'índex de preus de consum (IPC) es va mantenir al març respecte al mes anterior. No obstant això, la dada va retallar set desenes la seva taxa interanual, fins al 2,3% i ha registrat el seu primer descens en set mesos, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic, que confirma d'aquesta manera la dada interanual avançada al final del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC de març ha destacat la baixada dels preus de l'electricitat i dels carburants, enfront de la pujada que van experimentar al mateix mes de 2016.

L'IPC interanual va arrencar l'any en la seva taxa més alta des d'octubre de 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada durant els últims set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%, la qual cosa significa que la cistella de la compra és avui un 2,3% més cara que fa un any. La del març és la setena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

Al tercer mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va rebaixar nou desenes la seva taxa interanual, fins al 2,1%, al mateix temps que la variació mensual es va situar en l'1,1%. En termes mensuals, l'IPC no va experimentar variació al març respecte al mes anterior. És la primera vegada des de 1998 que l'IPC de març es congela respecte al mes anterior, ja que en tots els anys posteriors sempre es van registrar pujades mensuals de l'IPC als mesos de març.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va baixar una desena al març, fins al 0,9% i s’ha situat en 1,4 punts per sota de la taxa general de l'IPC.

BAIXA EL PREU DE LLUM I GASOLINES

Al descens de l'IPC interanual de març ha influït la baixada en dos punts de la taxa del grup de transport, fins al 6,5%, motivada gairebé per complet per l'abaratiment dels carburants, així com la disminució en 1,5 punts de la taxa d'habitatge, fins al 4,3% causada per la baixada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció. Per contra, al març van pujar els preus del gas respecte al mateix mes de 2016.

També va influir en la retallada de l'IPC interanual el grup d'oci i cultura i el d'aliments i begudes no alcohòliques. El primer va registrar una taxa del -0,3%, un punt per sota de la de febrer, pel manteniment dels preus dels paquets turístics enfront de la pujada experimentada un any abans. Els aliments, per la seva banda, van rebaixar tres desenes la seva taxa interanual, fins a l'1,4%, per l'abaratiment dels llegums i hortalisses fresques. En sentit contrari, es van encarir les fruites fresques i el peix fresc, encara que va retallar preus, ho va fer amb menor intensitat que un any abans.

En termes mensuals, l'IPC es va congelar al tercer mes de l'any a causa que les baixades experimentades en els grups d'habitatge, aliments i transport es van veure compensades per pujades en els preus del vestit i calçat i en hotels, cafès i restaurants.

contador