• L'índex de la Fed de Filadèlfia es desploma fins als 19,5 punts al juliol, des dels 27,6 de juny
  • "El BCE ara està interessat en rebaixar l'euro", Kathy Lien
  • La lliura perd els 1,30 dòlars davant les pors que el Brexit acabi sense acord
bce, banco central europeo

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha decidit no tornar a jugar-se-la i moderar el seu discurs després que les expectatives d'una immediata reducció de la política ultra-expansiva del supervisor monetari es disparessin després de la seva intervenció al simposi de Sintra (Portugal). Ha recuperat la seva vella cançó que una política monetària clarament expansiva "encara és necessària" per donar suport a la recuperació i el retorn de la inflació cap a l'objectiu de l'entitat de situar-la a prop del 2%. I encara que les seves paraules anaven clarament destinades a refredar l'euro, que ha arribat a caure fins als 1,1480 dòlars després de l'anunci de tipus d'interès, la divisa comunitària ha decidit donar-se la volta cap a nivells de preu propers als recents màxims als 1,1660 dòlars.

Tal com s'esperava, el BCE no ha variat al juliol el nucli de la seva estratègia monetària. "El Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals durant un període prolongat que superarà amb escreix l'horitzó de les seves compres netes d'actius", reflecteix d'una banda al seu comunicat. "El Consell de Govern confirma que les compres netes continuaran amb l'actual ritme de 60.000 d'euros mensuals fins al final de desembre de 2017 o fins a una data posterior si fos necessari i, en tot cas, fins que el Consell de Govern observi un ajust sostingut del camí d'inflació que sigui compatible amb el seu objectiu d'inflació", sosté pel que fa a les compres d'actius.

La reacció inicial en l'euro / dòlar ha estat estendre les recents caigudes per sota dels 1,1500 dòlars, però no ha aguantat gaire en aquests nivells i ràpidament s'ha impulsat un 0,8% cap als 1,1560 dòlars. La culpa, però, no cal tirar-li a Draghi per complet. La compareixença del banquer central ha coincidit amb la publicació de l'índex de la Reserva Federal de Filadèlfia del mes de juliol, que ha caigut fins als 19,5 punts, des dels 27,6 punts del mes anterior i per sota del consens de mercat, als 23,0 punts, confirmant que l'economia del país s'ha debilitat durant els últims mesos. El dòlar també ha cedit marginalment posicions enfront del ien, que ha tornat a màxims de la jornada, a prop dels 112,00 unitats per dòlar.

“El 7 de setembre Draghi anunciarà que s'estan estudiant diverses opcions amb detall, entre elles la reducció de les compres d'actius al gener de 2018", Berenberg

Però és Draghi qui acapara l'atenció, que ha complert amb el que esperaven experts com Kathy Lien, analista de BK Asset Management, que confiava que "el BCE decebés" als més impacients. "Si oferís qualsevol detall a hores d'ara que alimentés les grans expectatives del mercat, l'euro podria catapultar-se més enllà dels 1,1600 dòlars i assolir, amb tota probabilitat els 1,2000 dòlars abans de la reunió de setembre", ha matisat l'analista. Per tant, Lien, que creu que al banc central no li interessa que la moneda europea es dispari contra el dòlar, opina que el BCE ara està interessat "en rebaixar l'euro".

D'aquesta manera, el BCE "en lloc d'impulsar l'euro / dòlar cap als 1,2000 dòlars perquè després posi rumb als 1,2500 dòlars, quan oficialment es redueixin les compres d'actius, pretén reduir el ral·li ara i administrar-lo millor durant els pròxims mesos", explica Lien. "Per a una economia dependent de les exportacions amb baixa inflació, la pujada de la moneda redueix la pressió sobre el banc central per eliminar la política acomodatícia", conclou l'experta.

Per a altres experts com Craig Erlam, analista d'Oanda, la reacció de l'euro mostra que el BCE "no té res del que preocupar-se perquè, tot i tractar de desviar la seva atenció, el mercat ja treballa amb la idea que el BCE mica en mica reduirà les compres de bons". "Draghi només podria haver estat més acomodatici si hagués assenyalat clarament que els estímuls no s'acabaran aquest any i tot i així, l'euro ha remuntat, deixant clar que el operadors ja no se'l creuen".

SEGÜENTS PASSOS

Ara, els analistes marquen en vermell als seus calendaris la propera reunió del 7 de setembre, quan el banc central també presenta les seves projeccions econòmiques, com la data en què es prosseguirà "poc a poc" cap a la sortida de la seva agressiva política monetària, segons experts de Berenberg. Draghi ha evitat donar dates concretes, però sí que ha concedit que la discussió sobre l'estratègia de sortida tindrà lloc "a la tardor".

La companyia alemanya, però, apunta que durant l'últim conclave de l'estiu, Draghi anunciï "que s'estan estudiant diverses opcions amb detall, entre elles la de reduir les compres d'actius al gener de 2018". El calendari que ofereixen els experts de Berenberg és que, a l'octubre, comunicarà que durant el primer mes de l'any que el BCE reduirà l'expansió quantitativa de 60.000 milions d'euros a 45.000 milions d'euros, fins a març de 2018". "Després, aniran reduint progressivament el volum de compres en 15.000 milions d'euros mensuals fins al final de setembre de 2018", afegeixen

El pla del banc central, prossegueixen des de Berenberg, passa per apujar el tipus de dipòsit del -0,4% al -0,25% al final de 2018 i just un any després, es donarà el primer increment de la taxa d'interès. Així, "al setembre de 2019 abandonarà les seves mínims històrics del 0%" per pujar a un quart de punt, fins al 0,25%", pronostiquen els analistes de la companyia alemanya.

EL BoJ NEDA A CONTRACORRENT

L'actualitat del mercat de les divises passa aquest dijous pel ien, que ha tornat a depreciar enfront del dòlar fins a les 112,400 unitats després que el Banc del Japó (BoJ per les sigles en anglès) hagi deixat els tipus d'interès sense canvis i hagi rebaixat les seves expectatives per aconseguir la meta de la inflació del 2%.

En un moviment àmpliament esperat, el BoJ ha mantingut les taxes al 0,1% i ha ajornat fins al 2019 el rang temporal perquè els preus al consum repuntin fins al nivell fixat pel supervisor. Aquest gest reforça les expectatives que el banc central japonès nedarà contracorrent dels principals bancs centrals mundials, que s'espera que normalitzin la seva política monetària en el futur pròxim.

La debilitat que arrossega el dòlar, fruit d'una combinació de factors, entre els contratemps des del front polític, que dificulten que el president nord-americà, Donald Trump, tiri endavant els 'trumponomics', la manca de la pressa de la Reserva Federal (Fed) per pujar els tipus i el decebedor exercici de l'economia, han limitat la devaluació del ien. De fet, ni tan sols el bon resultat en les dades de vendes d'habitatges, publicats dimecres, ha animat al dòlar que segueix sense aixecar el cap.

Finalment, s'espera que la lliura segueixi consolidant al voltant dels 1,3000 dòlars o que torni per sobre dels 1,3100 dòlars si les dades de vendes al detall, que han batut les expectatives durant el mes de juny, fins al 0,6%. No obstant això, la lliura ha cedit posicions fins als 1,29700 dòlars, per després recuperar els preus anteriors, però roman afeblida per les notícies que el Regne Unit pot abandonar les negociacions del Brexit sense un acord.

Noticias relacionadas

contador