• El ien retrocedeix enfront del dòlar
money euros cash

En plena setmana de la Fed, només un fet podia robar l'atenció dels operadors: que el Banc Central Europeu (BCE) es deixés caure alguna informació que reduís les expectatives que s'incrementi la divergència de sengles dels dos bancs centrals. I precisament això ha passat. L'informe filtrat del BCE que apunta a una pujada de tipus el 2019 ha donat ales a l'euro, que s'ha recuperat per sobre dels 1,23 dòlars, fins als 1,2350 dòlars.

La moneda comunitària havia arrencat la setmana deprimida i va aconseguir un mínim de dues setmanes als 1,2258 dòlars. El 'bitllet verd', per la seva banda, es mantenia ben apuntalat contra tots els seus rivals, després que les bones dades macroeconòmiques publicades a finals de la setmana passada als EUA animessin la seva operativa i davant l'anticipació del mercat que la Reserva Federal dels EUA ampliï les seves previsions d'increments de tipus d'interès durant la reunió de març, que finalitza aquest dimecres. Però ambdós fets van canviar les coses.

El primer, el ja esmentat informe. Segons publica Reuters, el Banc Central Europeu podria acabar amb les compres de bons aquest mateix any per escometre la primera pujada de tipus a mitjans de l’any vinent. Explica el mitjà que els membres del consell del banc central ja han començat a canviar el focus dels seus debats en aquest sentit. A més, assegura que se senten còmodes amb les previsions d'increment de taxes a mitjans de 2019, encara que les discussions se centren en el ritme dels increments després d'aquesta primera pujada, a causa del lent repunt de la inflació.

Aquestes informacions, però, estan en desacord amb el to dels membres del BCE que van fer tot el possible per expressar les seves preocupacions sobre la manca de pressions inflacionistes i la necessitat de paciència. "Això suggereix que no és probable que canviïn d'opinió abans de l'estiu, encara que molts dels membres del banc central creguin que les compres de bons hagin d’acabar-se al proper any", indica la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. "Aquesta setmana en particular, les dades haurien de reforçar la cautela del BCE amb l'enquesta ZEW i els PMI que es desplomaran des dels seus recents màxims", afegeix l'experta.

LA LLIURA CELEBRA QUE HI HAGI ACORD DE TRANSICIÓ

En segon lloc, la lliura ha trencat el rang de curt termini en el qual es trobava encapsulada contra el dòlar, fins a arribar aquest dilluns a un màxim d'un mes als 1,4088 dòlars. La moneda britànica manté el seu bon to aquest dimarts i les compres continuaran després de les notícies que el Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un acord per a un període de transició per al Brexit de 21 mesos. A més, ha transcendit que s'està estudiant una potencial solució al punt de conflicte a la frontera amb Irlanda del Nord.

El període de transició durarà des del 29 de març de 2019 fins a finals de desembre de 2020. Durant aquest temps, els ciutadans de la UE que es trobin en territori britànic mantindran els seus drets. El Regne Unit també podrà negociar i signar acords comercials al marge de la UE durant aquest període.

EL IEN, IMPULSAT PER L'ESCÀNDOL DE SHINZO ABE

L'auge de l'euro i la lliura han afectat l'índex que mesura l'acompliment de la moneda nord-americana contra sis rivals, que ha caigut per sota dels 90,00 punts, fins als 89,95 punts. En canvi, ha aconseguit rebotar contra el ien fins als 106,50 iens des dels 105,77 iens de la sessió anterior.

La divisa nipona havia rebut impuls a causa que l'escàndol polític que plana sobre el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, podria forçar-lo a desistir de la seva reelecció per un nou mandat, cosa que posa en perill els 'Abenomics'.

Una recent enquesta de Nippon TV ha revelat que el suport al primer ministre s'ha desplomat 14 punts, fins al 30%, el nivell de popularitat més baix d'Abe dels últims cinc anys. La seva implicació en un cas de tracte de favors i nepotisme en una venda de terres governamentals, en què també s’han vist embolicats la seva dona i el ministre de Finances japonès, Taro Aso, ha posat en dubte el seu lideratge al capdavant del partit Liberal Democràtic i del país.

Els analistes ja no qüestionen només la seva reelecció, sinó que també es plantegen una dimissió del càrrec, esdeveniment que dispararà el ien, ja que la moneda s'ha vist llastada per la seva política monetària ultra-expansiva. "El risc polític al Japó serà un esdeveniment de pes als mercats, perquè posa en perill els 'Abenomics'", avisen experts de Barclays.

Noticias relacionadas

contador