• Cau a un mínim de 2 mesos enfront del ien
angela-merkel-union-europeenne-ue-allemagne

La prima de risc polític s'acarnissa un cop més en l'euro. El fracàs de les converses entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, els Verds i el Partit Liberal Demòcrata (FDP, segons les seves sigles en anglès) per formar un govern de coalició a Alemanya han elevat la pressió venedora sobre la moneda comunitària que es precipita cap a la franja dels 1,17 dòlars i ha marcat un mínim de dos mesos contra el ien.

L'atenció se centrarà en la reunió que Merkel mantindrà amb el president del país, Frank-Walter Steinmeier, ja que tot indica que la cancellera no té la intenció de formar un govern en minoria amb els ecologistes. L'opció d'una nova convocatòria d'eleccions agafa força, per a disgust dels inversors que es desfaran de les seves posicions en la moneda europea.

A causa de la debilitat del dòlar, que tampoc ho està fent molt bé, la caiguda contra el 'bitllet verd' és menys pronunciada que contra altres rivals. La divisa europea ha cedit més d'un 0,5% durant la sessió, tot i que ha frenat el descens al voltant dels 1,1730 dòlars, i posa terra pel mig amb el rècord d'un mes de dimecres passat, als 1,1862 dòlars. I encara que l'índex del dòlar, que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals, ha pujat fins als 93,968 punts, la reacció es deu enterament a la reculada de l'euro.

I és que la moneda dels EUA té els seus propis problemes, ja que en el curt termini s'ha vist enfosquida pels dubtes que planen sobre el futur del pla tributari de Donald Trump, que encara té un llarg camí legislatiu. Per tant, els analistes apunten que el gran vencedor podria ser el ien.

D'antuvi, la divisa nipona ha tocat el seu millor canvi en dos mesos contra la seva contrapart europea, amb una apreciació que l'ha portat fins als 131,172 iens. Pel que fa al dòlar, la moneda ha ampliat els seus guanys de les últimes sessions fins al seu millor canvi des del 16 d'octubre als 111,887 iens.

Amb aquest panorama, analistes de Danske Bank esperen que la debilitat de l'euro es prolongui aquesta setmana, "especialment si es registren progressos palpables en el pla de reforma fiscal del president republicà dels EUA". "Seguim veient l'àrea dels 1,880 dòlars com una resistència important, que és el nivell previ a la decisió del Banc Central Europeu (BCE) del mes d'octubre d'una normalització tèbia de les seves polítiques, cosa que, al nostre parer, canvia les regles de joc per a l'euro en el curt termini", afegeixen els analistes de l'entitat danesa.

LA LLIURA REMUNTA, PERÒ PER POC TEMPS

Pel que fa a la divisa britànica, el seu panorama no és millor després que els governs de la Unió Europea hagin insistit a la primera ministra britànica, Theresa May, que el pla per la legislació del Brexit s'acaba al mes de desembre.

Amb tot, la lliura ha aconseguit treure partit de la debilitat de l'euro i ha remuntat per sota del canvi dels 0,89 euros. No obstant això, els experts de Danske Bank assenyalen que el risc segueix sent a la baixa per a la moneda, de manera que aposten que "més d'hora que tard torni als 0,90 euros". "En qualsevol cas, creiem que es mantindrà en rang entre les 0,8650 i les 0,90 lliures", prediuen.

Noticias relacionadas

contador