• El 'bitllet verd' planeja sobre màxims de vuit setmanes enfront del ien
  • La lliura pateix després de l'avís de Carney que de qualsevol pujada de tipus serà gradual
dolar1

Els inversors del mercat de les divises aguanten posicions abans de la reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed). El 'bitllet verd' ha seguit guanyant terreny davant el ien i tracta de conquerir el seu millor canvi en prop de vuit setmanes, mentre l'euro li planta cara. La moneda europea encadena quatre jornades consecutives de modestos guanys, que l'han portat a reprendre els 1,20 dòlars i ha arribat a canviar-se de mans a les 1,2055 dòlars, màxims d'una setmana. La lliura és l'altra gran protagonista de la jornada, després que el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, va moderar els ànims sobre les pujades de tipus.

El cable (lliura/dòlar) abandona els màxims de 15 mesos, per sobre dels 1,3600 dòlars registrats dilluns i cedeix fins a prop dels 1,3500 dòlars, davant la interpretació a la baixa que ha fet el mercat de l'avís de la màxima autoritat del BoE (per les seves sigles en anglès) que l'increment de taxes -el primer de l'entitat en una dècada- es farà de forma gradual.

Analistes de Danske Bank indiquen, però, que Carney "va assenyalar que una alça de les taxes està garantida". "El mercat seguirà descomptant el fet que el supervisor monetari emprengui la seva primera pujada del preu del diner en gairebé deu anys, cosa que suggereix que encara queda potencial d'apreciació per la lliura abans de la reunió del BoE del 2 de novembre". L'euro també s'ha beneficiat del replegament de la lliura i s'aprecia fins a les 0,8877 lliures. No obstant això, els experts de l'entitat danesa esperen que en termini del proper mes i mig, "l'euro es canviï al voltant de les 0,8700 lliures".

ESPERANT A LA FED

Però abans arribarà la Fed. El banc central nord-americà celebra el seu conclave de setembre i aquest dimecres donarà a conèixer la seva decisió de política monetària. Tot i que no s'espera que moguin fitxa en el terreny dels tipus d'interès sí que s'especula que hi hagi algun anunci sobre els seus plans de reducció del seu massiu balanç de 4,5 milions de dòlars. "Podria haver-hi debats sobre la normalització del balanç, denominats QT, de l'anglès, Quantitative Tightening", apunta Ipek Ozkardeskaya, analista d’LCG.

Els analistes també esperen que el banc central mantingui la possibilitat d'una alça dels tipus d'interès de desembre sobre la taula. Els futurs de la Fed descompten ara un 50% de possibilitats que es produeixi el tercer increment de les taxes, "massa baix per provocar un pànic als mercats borsaris, però massa alt per ser descartat per la moneda i els mercats monetaris", indica Ozkardeskaya.

En aquest context, el dòlar ha ampliat les seves recents màxims contra el ien fins al seu millor canvi en gairebé vuit setmanes a 111,800 iens. El Banc del Japó també emetrà la seva decisió de política monetària aquesta setmana, però és l'especulació d'una convocatòria d'eleccions anticipades a l'octubre, que estria valorant el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, cosa que ha debilitat més la divisa nipona.

Noticias relacionadas

contador