• Mentre el BCE no cridi realment a la cautela, la divisa comunitària podria fàcilment arribar als 1,24 dòlars
money euros cash

El BCE i Alemanya. Alemanya i el BCE. L'euro segueix amb el seu ral·li aquest dilluns més enllà dels 1,22 dòlars, després que divendres es va catapultar per sobre d'aquest nivell, no sense primer sobrepassar la fita dels 1,21 dòlars i marcar màxims no vistos des de desembre de 2014. Perllonga la seva figura fins als 1,2240 dòlars, rècord de 37 mesos i acumula un auge de gairebé un 2,5% des del preu d'obertura del 11 de gener, als 1,1947 dòlars -un 2% en aquest 2018 -. Poc després ha corregit cap als 1,2270 dòlars.

Primer, el Banc Central Europeu (BCE) va disparar l'auge en la moneda única després de la publicació de les actes del mes de desembre, en què es va assenyalar el primer pas cap a un increment de tipus. Després, divendres, les notícies que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el socialdemòcrata, Martin Schulz van arribar a un acord preliminar per a la 'gran coalició' de govern a Alemanya va alimentar les compres en la moneda única. Per rematar la jornada, el membre del Consell de Govern del BCE, Jens Weidmann, va sortir en defensa de la fi de la política ultra expansiva del supervisor monetari i els alcistes en la moneda única van seguir la seva festa catapultant-se fins als 1,2217 dòlars amb els quals va tancar la setmana.

Weidmann va reiterar la seva opinió que el banc central hauria d'acabar amb el seu programa de compra de bons de 2,55 bilions d'euros de forma més ràpida. I encara que es va apegar a la promesa del BCE de mantenir les seves taxes en els seus actuals mínims rècord per un llarg període després de la finalització de les compres de deute, que estan programades fins, almenys, al setembre, els inversors van decidir ignorar aquests comentaris i quedar-se només amb els primers.

Ni les bones dades macroeconòmiques arribades dels EUA, on la inflació es va repuntar al desembre i la dada de la despesa del consumidor va ser millor del que s'esperava van tenir cap efecte en el dòlar, que s'ha deixat arrossegar per una onada de debilitat contra tots els seus rivals. L'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis monedes acumula quatre setmanes consecutives en negatiu i prolonga la seva caiguda fins a un mínim de tres anys als 90,773 punts.

FINS ON POT SEGUIR PUJANT L'EURO?

"Durant els primers quinze dies de 2018 els bancs centrals han deixat clar que el diner fàcil està a punt de desaparèixer", assenyala la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. L'experta recorda que no només el BCE s'encamina cap a un enduriment de la seva política, el Banc del Japó i el Banc Popular de la Xina han donat mostres també de normalitzar les seves estratègies. "No tots ells han passat a l'acció, però han llançat indirectes de cap a on s'encaminaran", comenta Lien.

Mentre el BCE no cridi realment a la cautela, la divisa comunitària podria fàcilment arribar als 1,24 dòlars

"Molts d'aquests anuncis han enxampat el mercat per sorpresa i s'han traduït en grans moviments per a les divises", assenyala. No només l'euro, la lliura també va marcar màxims de 18 mesos i els dòlars neozelandès i australià s'han enfilat a un rècord de diversos mesos. El ien no deixa tampoc escapar l'oportunitat per pujar i arriba una fita de quatre mesos als 110,500 iens.

Però la gran pregunta que es plantegen els experts, ara, és fins on arribarà el ral·li de l'euro i la lliura que "té moltes reminiscències al qual la moneda única va protagonitzar l'estiu", apunten analistes de Danske Bank. Lien indica que, mentre el BCE no cridi realment a la cautela, la divisa podria fàcilment arribar als 1,24 dòlars i la lliura, animada també per la perspectiva d'un Brexit suau pot prolongar la seva figura des dels 1,3760 dòlars actuals per sobre dels 1,39 dòlars. "El gran risc per als alcistes és que el supervisor monetari expressi les seves preocupacions pel fort i ràpid auge de la moneda", remata l'analista.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, i la vista del gràfic mensual de molt llarg termini, des de finals de 2005, "podem veure com l'euro/dòlar segueix encaixat dins d'un impecable canal baixista", exposa José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Cosa que no és impediment perquè, entre mitges, assistim a importants rebots contra tendència. Les caigudes de les últimes setmanes encaixen dins del normal, ja que els nivells màxims de 2017, ara resistència, van actuar com a suport a mitjans de 2012", explica.

"Del qual es pot deduir amb facilitat que la superació dels 1,21, amb comoditat i preferiblement en espelmes setmanals, pot ser l'avantsala d'aquest moviment al qual mesos enrere fèiem referència amb objectiu en la part superior del canal baixista, ara als 1,26 aproximadament", afegeix l'expert.

Noticias relacionadas

contador