• Les autoritats financeres de Hong Kong han inundat el mercat de dòlars per apuntalar la seva divisa
money euros cash

Aquest dilluns, les principals places financeres es preparen per reaccionar a l'últim episodi de les tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà. L'atac coordinat dels EUA, França i el Regne Unit contra interessos sirians d'aquest cap de setmana, tindrà el seu ressò als mercats en aquesta arrencada de setmana, mentre al mercat de les divises la reacció ha estat més que moderada.

Después de un avance inicial del dólar, ya que, según varios expertos, las respuestas militares estadounidenses suelen atraer compras en el ’billete verde’, la moneda cede desde máximos de cerca de dos meses frente al yen y se cambia de manos cerca de los 107,200 yenes. El índice del dólar, que mide su desempeño contra una cesta de seis divisas rivales se ubica en los 89,75 puntos.

El ien, per la seva banda, s'ha vist impulsat per la possibilitat que el primer ministre nipó, Shinzo Abe, presenti la seva dimissió en dos mesos. Shinzo ha estat l'impulsor de les reformes econòmiques súper expansives del país, conegudes com 'Abenomics', que han mantingut la moneda continguda, de manera que el seu abandonament del càrrec s'interpreta com positiu per al ien.

La notícia ha saltat als mitjans quan l'exprimer ministre del Japó Junichiro Koizumi ha suggerit aquest dilluns durant una entrevista a la revista 'Aera' que Abe podria presentar la seva dimissió al juny, mes que coincideix amb el final de l'actual sessió parlamentària. L'exlíder ha alertat que una continuïtat per part d'Abe podria perjudicar seriosament el Partit Liberal Demòcrata (PLD) de cara als pròxims comicis.

L'euro aguanta el tipus als 1,2320 dòlars i la lliura cau moderadament des dels màxims de tres mesos aconseguits divendres, als 1,4296 dòlars i cotitza als 1,4256 dòlars. No obstant això, els analistes de Danske Bank avisen que en una setmana durant la qual no abunden els esdeveniments a l'agenda econòmica, a excepció de la dada d'ocupació del Regne Unit i de l'IPC d'aquest país i de l'Eurozona, el focus dels analistes es mantindrà en les tensions geopolítiques.

"Les creixents preocupacions per la relació entre els EUA i Rússia, a més del conflicte a Síria incrementen l'interès en l'euro", indiquen aquests experts. No obstant això, els llargs en l'euro/dòlar es troben a màxims des de 2013, segons les dades del posicionament dels especuladors, de manera que "la moneda comunitària pot perdre interès, si el dòlar exhibeix les seves propietats de divises refugi davant una eventual escalada del conflicte", avisen aquests analistes.

En altres llocs, l'actualitat també passa pel dòlar de Hong Kong. Les autoritats financeres de la regió han inundat el mercat de dòlars dels EUA per apuntalar la divisa, que durant les recents jornades es va desplomar fins als 7,85 dòlars de Hong Kong per cada 'bitllet verd'. Han comprat divisa local per valor de 1.230 milions de dòlars.

LA LLIURA ANIMADA PER LES PUJADES DE TIPUS

L'actualitat també passa per l'auge de la lliura, que es manté a prop del màxim de 10 setmanes contra el dòlar i d’11 mesos contra l'euro, davant la possibilitat que el Banc d'Anglaterra (BoE, per les seves sigles en anglès) incrementi els tipus en un altre quart de punt aquest mes de maig. Encara que els futurs del banc central apunten a més d'un 80% de possibilitats que es doni l'increment, els experts de Danske Bank indiquen que el ral·li es deu a factors tècnics.

"Perquè el ral·li mantingui el seu 'momentum' es necessita trencar amb claredat la franja dels 1,4345 dòlars", expliquen els analistes de l'entitat danesa. Encara que el mercat ja es prepara per un altre augment del preu del diner, creuen que, a més, les dades macro d'aquesta setmana encara donaran més raons als operadors per seguir comprant lliures. En aquest sentit preveuen que els salaris i la inflació hagin avançat a l'últim mes.

Noticias relacionadas

contador