• El mercat de les divises, molt pendent de la decisió de Donald Trump sobre Iran
ep euro dolar portada
Europa Press

Nou mínim anual de l'euro i la cosa no acabarà aquí. La moneda europea va perdre els 1,19 dòlars aquest dilluns, fins a recalar als 1,1878 dòlars, el canvi més dèbil des del passat 28 de desembre, però els analistes de Danske Bank preveuen que la depreciació de la moneda prosseguirà i fixen com a objectiu de les caigudes dels 1,17 dòlars.

Encara que aquest dimarts la moneda compartida es recupera tímidament, fins als 1,1900 dòlars, s'ha debilitat un 4,5% des dels màxims de finals del passat mes de març, quan va arribar a aproximar-se als 1,25 dòlars. La moneda comunitària també s'allunya del seu màxim anual marcat el passat 16 de febrer als 1,2557 dòlars. El seu mínim dels últims dotze mesos davant del 'bitllet verd' es troba als 1,0840 dòlars i es va registrar el passat 5 de novembre.

I ho ha fet a la calor de la sempiterna divergència de polítiques monetàries de la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE). Mentre el consens de mercat encara espera tres pujades més de tipus als Estats Units aquest 2018, l'entitat presidida per Mario Draghi no dona senyals de quan abandonarà del tot els estímuls i menys encara de quan preveu incrementar els tipus. L'opinió estesa entre els experts és que és poc probable que passi durant el mandat de l'italià, que acaba el 2019.

Els mercats es tornen a preparar per a un dòlar fort, que ja està deixant notar les seves urpes en les monedes dels països emergents. Especialment a Llatinoamèrica, del peso mexicà al real brasiler, passant pels pesos xilè i colombià, la depreciació de la setmana passada és d'entre un 1% i un 3%, caigudes que s'eleven al 12% en el cas del peso argentí.

I en el cas de l'euro això es tradueix en que els analistes revisen les seves previsions per al proper mig any. En el cas de Danske Bank, els analistes ara preveuen que la moneda compartida es canviï de mans en 1,18, 1,19 i 1,23 dòlars a un, tres i sis mesos vista. No obstant això, no descarten una visita a la zona dels 1,17 dòlars en breu, nivells no vistos des del novembre passat.

Amb tot, el mercat de les divises es mostrarà contingut aquest dimarts fins que es conegui la decisió del president dels EUA, Donald Trump, sobre l'acord nuclear amb l'Iran. Mentrestant, el dòlar consolida el seu recent avanç encara que els experts de Commerzbank anticipen que si decideix retirar-se del pacte, hi haurà conseqüències en la divisa més enllà d'una reacció inicial a l'alça per l'eliminació del risc immediat.

Els experts polítics esperen que Trump retiri els Estats Units del tractat cosa que seria només el primer pas d'un procés durant el qual la Casa Blanca utlitizaria diverses opcions per modificar la seva relació amb el país asiàtic.

Noticias relacionadas

contador