• Els inversors decideixen concentrar-se en el desenllaç positiu de la política alemanya i deixen de banda Itàlia, per ara
money euros cash

Després d'una arrencada setmanal en què la volatilitat va cobrar protagonisme, l'euro ha aconseguit no només defensar i assentar-se per sobre de la barrera dels 1,23 dòlars, sinó que aquest dimarts s'estira fins als 1,2400 dòlars, després d'un renovat gana pel risc, esperonat per les notícies que Corea del Nord està disposada a frenar el seu programa nuclear i a mantenir contactes diplomàtics amb els EUA.

A més, el dòlar es torna a veure sotmès a la pressió venedora després que el president nord-americà, Donald Trump, hagi assegurat que es mantindrà fidel als seus plans d'imposar aranzels a les importacions d'acer i alumini, anunciades divendres. Enfront del ien, el 'bitllet verd' ha tornat a sucumbir per sota dels 106,00 iens, després d'haver protagonitzat un auge d'un 0,8% fins als 106,40 iens, des dels nous mínims de 16 mesos aconseguits a l'arrencada setmanal.

"Els mercats encara han de pair què significa per al dòlar la guerra comercial", assenyala Jane Foley, estratega de Rabobank. "Si bé, en el curt termini es podria veure com negativa per al dòlar, hi ha raons per dir que a mitjà termini podria ser positiu, perquè si el creixement realment es desaccelera i s'allunya dels mercats emergents, llavors podríem veure un estrangulament de la liquiditat i un impuls positiu en el dòlar", afegeix l'experta.

Indica també Foley que els plans d'imposar impostos a les importacions d'un 25% en l'acer i un 10% en l'alumini, són irremeiablement negatius per al dòlar canadenc, ja que el país veí és un dels principals exportadors d'aquests metalls. La moneda nord-americana se situa molt a prop dels mínims de vuit mesos de dilluns, als 1,3000 dòlars canadencs.

OPTIMISME EN L’EURO ABANS DEL BCE

L'optimisme al voltant de l'euro s'accelera hores després que els inversors del mercat de les divises decidissin deixar de banda els incerts resultats de les eleccions generals italianes i, en canvi, concentrar-se en el positiu desenllaç de la política alemanya, que obre les portes a les reformes econòmiques franco-germàniques a la Unió Europea (UE).

Encara que cap partit va obtenir una clara majoria al país transalpí i els veritables guanyadors van ser els partits anti-sistema i euroescèptics, la divisa comunitària va aconseguir superar una moderada onada de vendes que va seguir a un màxim de gairebé una setmana als 1,2362 dòlars. Aquest dimarts, els inversors es deixen portar "per l'alleujament que els socialdemòcrates van votar sí a la formació d'una coalició amb el partit conservador d'Angela Merkel", indica la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien.

Això acaba amb gairebé sis mesos d'incertesa política i posa Alemanya novament en el camí per enfocar-se en la seva recuperació. I, el que és més important, "el resultat és positiu per a l'impuls reformista del bloc comunitari d'Emmanuel Macron, que dona suport Merkel, i les polítiques fiscals més acomodatícies", apunten els experts de Danske Bank.

D'altra banda, passat l’"ensurt" inicial, els operadors s'han adonat que, igual que va passar a Alemanya, "l'estancament polític d'Itàlia podria durar mesos", argumenta per la seva banda Lien. "No està clar quin partit tindrà dret a formar un govern de coalició i quant de temps trigarà", de manera que els esdeveniments a la tercera potència de l'Eurozona passaran a ser un "molest encara que suau soroll de fons fins que s'arribi a un acord", arrodoneix l'experta.

En canvi, els operadors centraran la seva atenció cap al següent esdeveniment de pes per a la 'moneda compartida'. I no n’és altre que la reunió del mes de març del Banc Central Europeu (BCE), durant la qual s'espera que l'entitat presidida per Mario Draghi iniciï el seu distanciament de la política monetària ultra-flexible dels últims anys. El mercat espera, de fet, que l'entitat iniciï el seu canvi d'orientació amb modificacions a les comunicacions.

Cal assenyalar que Trump té previst celebrar una conferència de premsa a la Casa Blanca aquest nit, al voltant de les 21:30 hora espanyola, juntament amb el primer ministre de Suècia. "Segurament se li preguntarà sobre la seva proposta de guerra comercial amb Europa i la Xina... les espurnes poden saltar", assenyala Jack Blanchard, de Politico.

Noticias relacionadas

contador