• La lliura, molt pendent de la presentació del pressupost de tardor
ep euro dolar portada
Europa Press

El ral·li que el 'bitllet verd' ha protagonitzat aquest dimarts ha acabat esgotant-se i s'ha girat en contra de la moneda dels EUA, que es troba en terreny negatiu contra els seus principals rivals. La raó que ha convertit les compres en una onada venedora cal buscar-la en la caiguda del rendiment dels bons nord-americans a llarg termini que ha caigut a mínims d'una dècada. L'euro, per la seva banda ha aprofitat l'ocasió per estabilitzar-se a la franja dels 1,1750 dòlars.

El desastre de la renda fixa de llarg termini es deu, principalment, al fet que els inversors descompten el fet que la Reserva Federal (Fed) s'encamina cap a la seva tercera pujada de tipus aquest any, ja que el departament del Tresor incrementarà les emissions de deute a curt termini. Alhora, la caiguda de la corba de rendiment al seu nivell més baix des de 2007 "reflecteix el dubte del mercat que la inflació repuntarà", comenta Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

La divisa dels EUA també s'està veient perjudicada per "l'ajust de posicions abans de la festivitat d'Acció de Gràcies, resultant en un moviment de cobertura de les posicions baixistes"

La debilitat del dòlar ha impulsat el ien, tot i l’apetit pel risc que exhibeix el mercat. Durant les últimes hores ha tornat a recalar a nivells propers als 112,100 iens, una remuntada de gairebé un 0,5% des del mínim de dimarts contra el dòlar. La divisa dels EUA també s'està veient perjudicada per "l'ajust de posicions abans de la festivitat d'Acció de Gràcies, resultant en un moviment de cobertura de les posicions baixistes", assenyalen experts de Daifa Securities.

En aquest context, la lliura ha seguit consolidant la seva remuntada de camí als 1,33 dòlars, i ha encadenat pràcticament una setmana al verd. L'atenció s'ha centrat en la presentació del pressupost per a la tardor, un fet que, segons assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets, "està generant una expectació immerescuda".
"A part del fet que qualsevol planificació a llarg termini probablement sigui problemàtica fins que sapiguem quin és preu final del divorci amb la UE, les finances públiques encara es mantenen en un estat bastant precari", indica l'analista.

La presentació, a càrrec del ministre d'Economia britànic Philip Hammond, se seguirà amb atenció als mercats, ja que s'especula que el país pugi el preu que està disposat a assumir pel Brexit a 40.000 milions d'euros. Aquesta xifra és una millora en la posició del Govern de Theresa May a les negociacions sobre el Brexit, però segueix sent lluny dels 60.000 milions que reclama Brussel·les, de manera que aquest factor acabarà pesant en la lliura. D'altra banda, la moneda també presenta un aspecte tècnic complicat, després d'haver intentat superar la mitjana mòbil de 50 sessions per tres dies consecutius, de manera que Lien indica que "els guanys es veuran limitades de nou per aquest nivell".

L'EURO SEGUEIX OBSERVANT ALEMANYA

L'euro ha aprofitat el retrocés del seu rival nord-americà per consolidar les recents pèrdues al voltant de la franja dels 1,1750 dòlars. "El risc que hi hagi una noves eleccions a Alemanya mantenen el risc de caigudes en la moneda comunitària en el curt termini", indiquen analistes de Danske Bank.

De fet, els electors germans s'inclinen per aquesta opció abans que per un govern en minoria. "Molts també argumenten que Merkel sobreviurà la crisi, ja que l'economia és forta i els votants poden preferir la continuïtat de la incertesa que crearia un govern minoritari", apunta per la seva banda Kathy Lien. La Unió Demòcrata Cristiana (CDU) segueix sent el partit amb el major suport, però l'analista llança la pregunta de si "les noves eleccions realment oferiran resultats diferents". "De qualsevol manera, en el curt termini, Merkel encara busca formar un govern de coalició i les noves eleccions només ocorreran si abandonen per complet aquests esforços", conclou Lien.

Noticias relacionadas

contador