• Les previsions del mercat eren del 3,3%
  • Tot i això, la dada d'aquest dijous mostra el ritme de creixement més ràpid de l'economia nord-americana des del primer trimestre del 2015
eeuu

L'economia dels Estats Units va créixer un 3,2% durant el tercer trimestre d'aquest any, pel que fa al mateix període de 2016, segons la tercera estimació del Departament de Comerç del país relativa a aquest període, que s'ha publicat aquest dijous. Aquesta dada és per tant inferior a les previsions del mercat, que esperaven un creixement del Producte Interior Brut (PIB) nord-americana del 3,3% entre juny i setembre de 2017.

De fet, a la segona estimació que es va donar a conèixer a finals del passat mes de novembre, la dada era una dècima superior: del 3,3%. Igualment, aquesta tercera estimació torna a estar per sobre de la primera, que pronosticava un augment del 3% de l'economia dels EUA.

El 3,2% d'aquesta última estimació, tot i que inferior a l'anterior, mostra el ritme de creixement més ràpid de l'economia nord-americana des del primer trimestre del 2015, i és també un lleuger repunt respecte al 3,1% del PIB del segon trimestre d'aquest any.

La dada coneguda aquest dijous es deu, sobretot, a una sòlida despesa empresarial, així com a una acumulació de béns no venuts i una pujada de la inversió per part del govern dels EUA.

L'economia dels EUA podria incrementar-se encara més el proper any a causa de la reforma fiscal impulsada per l'Administració Trump

A més, l'economia nord-americana podria incrementar-se encara més el proper any a causa de la reforma fiscal impulsada per l'Administració del president, Donald Trump, i que va ser finalment aprovada aquest dimecres després de ser ratificada a la Cambra de Representants. Aquesta és la major reforma en matèria tributària que ha aprovat el país durant els últims 30 anys, la qual cosa implica una important victòria electoral per Trump.

Cal destacar, a més, que, amb la dada de la tercera estimació, els Estats Units continua en l'actualitat en el tercer cicle expansiu més llarg de la seva història, ja que no ha parat de créixer des de juliol de 2009.

REVISIÓ A LA BAIXA DE LA DESPESA DELS CONSUMIDORS

La despesa dels consumidors té un gran pes en l'economia dels EUA, i aquest dijous ha estat revisat a la baixa: va créixer un 2,2% durant el tercer trimestre, és a dir, una dècima menys del que es va estimar al novembre. A més, si es compara amb el segon trimestre, ha caigut més d'un punt percentual (la pujada va ser d'un 3,3% durant aquest període).

Això sí, entre octubre i novembre es va accelerar la despesa dels consumidors nord-americans, cosa que es deu sobretot a un augment dels salaris i, per tant, dels estalvis a les llars.

AUGMENTA LA INVERSIÓ EMPRESARIAL

La inversió empresarial en nous equips va augmentar a un ritme del 10,8% segons aquesta tercera estimació, és a dir, per sobre del 10,4% que recollia la segona estimació del Departament de Comerç nord-americà.

Així mateix, la inversió en inventaris va contribuir un 0,79% a l'impuls de l'economia del país entre juny i setembre d'aquest any, fet que suposa pocs canvis respecte al 0,80% que es mostrava en l'anterior estimació. D'aquesta manera, les companyies van acumular inventaris per 38.500 milions de dòlars durant el tercer trimestre de 2017.

Finalment, aquest dijous s'ha conegut que els beneficis empresarials després d'impost han augmentat un 5,7% (per sota del 5,8% recollit a l'anterior estimació), mentre els beneficis no distribuïts es van incrementar fins a un 13,9% durant el tercer trimestre d'aquest any.

Noticias relacionadas

contador