ep renfe tren ave
Renfe, tren AVERENFE

L'Alta Velocitat tanca 2016 guanyant la batalla en els principals corredors en els quals competeix amb l'avió

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

Els trens d'Alta Velocitat de Renfe van copar el 62,9% dels viatges directes entre Madrid i Barcelona davant de l'avió durant 2016, exercici en el qual l'AVE va guanyar la batalla al transport aeri en els principals corredors peninsulars en els quals competeixen.

En el corredor que uneix la capital i la Ciutat Comtal, el de més demanda, l'AVE, va transportar 3,8 milions de passatgers el passat any, un màxim històric que supera els 2,3 milions de viatgers que van optar per l'avió, segons dades facilitades per l'operadora ferroviària.

No obstant això, les dues maneres de transport van saldar 2016 amb creixements en aquesta relació, d'un 3,4% en el cas del tren i de 3,3% de l'avió.

Els trens AVE i Llarga Distància de Renfe van transportar un total de 30,2 milions de passatgers en totes les línies de la xarxa durant 2016, un 3,3% més, la qual cosa suposa guanyar gairebé un milió de nous usuaris (973.034 viatgers).

El ferrocarril va portar així el doble de viatgers que l'avió atès que aquesta forma, en la que a les seves connexions dins de la Península es refereix, sense explicar els viatges a les illes, va ser triada per 13,8 milions de passatgers.

No obstant això, l'avió va créixer més que el tren (un 9,4%) i va captar un nombre superior de nous usuaris (1,18 milions de nous viatgers).

Malgrat això, l'Alta Velocitat figura al tancament de 2016 com el mitjà preferit per traslladar-se a les principals capitals incloses en la xarxa AVE.

L'AVE A LEÓN VENÇ EN NOMÉS UN ANY

Destaca el cas de l'AVE Madrid-León, connexió que, amb prou feines any i mig després de posar-se en servei, transporta ja a gairebé el 100% dels viatgers davant de l'avió.

Només en 2016, el nombre d'usuaris d'aquest AVE es va disparar un 37,6%, fins a sumar uns 400.000, amb el que a més aquesta nova línia va ser la que més va créixer.

Quant a l'AVE més veterà, l'AVE Madrid-Sevilla, que aquest any commemora els seus 25 anys en servei, va concloure el passat any acaparant el 89,1% del mercat (2,51 milions de viatgers), davant del 10,9% de l'avió (283.570 usuaris).

Una quota de mercat similar presenta l'AVE Madrid-València, atès que transporta el 86,9% dels viatgers entre les dues ciutats, després que tanqués 2016 amb un rècord de 2,3 milions de viatgers, un 7,5% més.

L'AVE Madrid-Màlaga també ostenta el 83,5% del mercat i el Madrid-Alacant, el 79,8%. Destaca així mateix la connexió transversal entre Barcelona i Sevilla, on el tren també aconsegueix el 89,1% dels viatgers.

El tren guanya així mateix a l'avió en les connexions que no són 100% d'Alta Velocitat, això és, aquelles en les quals els trens realitzen part del seu recorregut per línies AVE i després continuen per les convencionals per reduir així temps de viatge.

Així, la connexió Madrid-Santander, que circula per l'AVE fins a Palència, copa el 57,5% de la quota de mercat d'aquesta ruta davant de l'avió, i el mateix passa en el cas de la Madrid-Pamplona, on el tren trasllada al 79,1% dels viatgers, la Madrid-Múrcia (98,5%) i la Madrid-Galícia (72,9%).

L'única relació en la qual encara venç l'avió és la Madrid Astúries, on el tren té el 46,9% del mercat davant del 53,1% de l'aviació.

contador