• Bitcoin acumula guanys d'un 125% des del començament de l’any
bitcoin-cryptomonnaie-monnaie-virtuelle-par-btckeychain-via-flickr-cc-license-by

¿Què hauria passat si hagués invertit 1.000 dòlars en bitcoin fa una mica més de set anys? La resposta a aquesta pregunta que Jeroen Blokland, analista de Robeco, ha donat a través d'un apunt a la xarxa social Twitter, ha fet que a més d'un se li congeli la sang a les venes. El que ell mateix ha qualificat com "el gràfic del penediment" mostra com aquesta petita xifra de juliol de 2010 hauria deixat uns voluminosos beneficis a dia d'avui. El suposat operador espavilat tindria en el seu compte ni més ni menys que la quantitat de 35 milions de dòlars.

La data que el gestor de la firma d'inversió holandesa pren com a referència, juliol de 2010, no és a l'atzar. En aquest mes van passar diverses coses importants per la moneda digital que van començar a disparar el seu preu, encara que no arribaria a la paritat amb el dòlar fins a febrer de 2011. El més rellevant d'aquests esdeveniments va ser la creació del Mt.Gox, que va servir de referència en matèria de preus de la moneda virtual fins a la suspensió de les seves transaccions, en 2014. Si un operador hagués comprat bitcoins per valor de 1.000 dòlars abans de la inauguració de la casa de canvi, quan un bitcoin es canviava a 0,8 dòlars, avui dia seria milionari. Contraposa la mateixa inversió a l'S&P 500 que haurien deixat un benefici, excloent-ne dividends, de 2.500 dòlars.

Si un operador hagués comprat bitcoins per valor de 1.000 dòlars abans de la inauguració de la casa de canvi, quan un bitcoin es canviava a 0,8 dòlars, avui dia seria milionari

A aquest fet contribueix, per descomptat, l'abrupta apreciació que ha experimentat l'actiu virtual i que l'ha portat a superar la barrera dels 2.200 dòlars el 22 de maig. Diversos factors han contribuït al fet que la divisa digital s'hagi disparat un 61% des del començament del mes, des dels 1.344 dòlars als quals es canviava entre finals d'abril i principis de maig. A més, el recent rècord suposa una revaloració de la moneda digital d'un 100% des del començament de l’any i d'un 125% des dels mínims de març als 895 dòlars. La capitalització de mercat s'ha disparat fins gairebé els 33.000 milions de dòlars.

La creixent incertesa política, unida als avenços en matèria de regulació en l'ús de bitcoin en països com el Japó, Rússia, el Brasil o la Xina, han impulsat la moneda virtual fins a aquests nivells que superen ja els màxims històrics de l'or, assolits al setembre de 2011, lleugerament per sobre dels 1.920 dòlars. L'apreciació de la moneda, només durant la setmana passada ha estat del 12%, enmig de la tempesta política desfermada sobre la presidència de Donald Trump als EUA i els seus vincles amb Rússia.

Però l'impuls principal ha arribat des del Japó que, al costat de Corea, acaparen actualment gairebé el 50% del mercat mundial en aquest actiu. La causa cal buscar-la en el canvi legal per a l'estat rebut al país nipó on el bitcoin es considera ara un mitjà de pagament legal. A més, la Comissió de Valors nord-americana ha anunciat que està reconsiderant la negativa que a mitjans de març va donar al fons cotitzat en bitcoins dels bessons Cameron i Tyler Winklevoss, que seria el primer ETF d'aquestes característiques.

CONTAGI A ALTRES MONEDES DIGITALS

El creixent interès pel mercat de divises en línia ha deixat altres increments molt més espectaculars en monedes com etherum, que ha doblat el seu preu en tan sols un mes, fins a més de 180 dòlars en algunes cases de canvi, o ripple, una divisa centralitzada per l'ús de la gran banca, que s'ha revaluat un 1.000% durant el mateix període.

I no s'acaba aquí, segons el comprador coinmarketcap, la capitalització total del mercat de les monedes en línia supera els 78.000 milions aquest 22 de maig i bitcoin suposa ara menys del 50% d'aquest volum, quan fa un mes en representava el 80%.

Noticias relacionadas

contador