• El PP es converteix així en el primer partit polític en democràcia condemnat per corrupció
ep luis barcenas tesoreropp
EUROPA PRESS

L'Audiència Nacional ha condemnat el ‘cabdill’ de la trama Gürtel, Francisco Correa, a 51 anys i 11 mesos de presó, l'extresorer del PP Luis Bárcenas a 33 anys i 4 mesos, i a pagar, a més, 44 milions d'euros de multa, i el PP a pagar una multa de 245.000 euros com a partícip a títol lucratiu per la seva implicació durant els primers anys d'activitats de la trama. Es converteix així en el primer partit polític en democràcia condemnat per corrupció.

La sentència de la Secció Segona de la sala penal, que s'ha donat a conèixer aquest dijous, i consta de 1.687 folis s'ha saldat amb una votació de dos a un. El magistrat Ángel Hurtado ha presentat un vot particular discrepant en què s'oposava a la condemna al PP com a partícip a títol lucratiu. L'Audiència imposa una multa de 27.857 euros a l'exministra de Sanitat i exdona de Sepúlveda, Ana Mato -la qual també responsabilitzen com a partícip a títol lucratiu- per beneficiar-se de regals (estola i xal), viatges i l'organització d'esdeveniments familiars com aniversari i comunions dels seus fills per part de les empreses de Francisco Correa, recull Europa Press.

La sentència de l'Audiència Nacional no és ferma, i en última instància serà el Tribunal Suprem que decideixi

En aquesta causa es va jutjar l'entramat societari utilitzat per Correa per aconseguir adjudicacions irregulars de contractes públics en connivència amb responsables del PP a les comunitats de Madrid i Castella i Lleó, l'ajuntament de la capital i dels municipis madrilenys de Majadahonda i Pozuelo d'Alarcón i a la localitat malaguenya d'Estepona. Segons la Fiscalia Anticorrupció, amb aquesta operativa es van ocultar al fisc més de 40 milions d'euros. Els jutges consideren que els acusats van cometre delictes d'associació il·lícita, frau a l'administració pública, suborn (actiu i passiu), falsedat en document mercantil, malversació de cabals públics, prevaricació, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública, tràfic d'influències , apropiació indeguda, exaccions il·legals i estafa processal intentada.

Cal recordar que Correa ja té una sentència ferma de 13 anys de presó per la peça separada de Gürtel sobre els tripijocs de l'adjudicació dels expositors de turisme de València a Fitur, i podria enfrontar-se a una altra pena de presó, atès que espera una altra sentència per la suposada 'caixa b' del PP valencià -la Fiscalia reclama per a ell set anys i tres mesos de presó-. El considerat com el seu número dos en la trama, Pablo Crespo, ha estat condemnat a 37 anys i mig de presó. L'exdona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano, ha resultat condemnada a 14 anys i 8 mesos de presó.

Bárcenas, si escau, ha estat condemnat per evadir 11,5 milions d'euros en impostos entre 2000 i 2009 i per embutxacar-se 1.240.000 en comissions després de facilitar contractes públics a empresaris que li va presentar Correa. La seva dona, Rosalía Iglesias, també ha estat condemnada a una pena de 15 anys de presó per associar-se amb el seu marit per dur a terme una activitat dirigida a enriquir-se de manera il·lícita, mediant en altres adjudicacions i apropiant-se de fons del PP, i per valer-se dels mateixos mitjans que Bárcenas per ocultar les seves pròpies rendes. Mentrestant, Álvaro Pérez, el Bigotes ha estat absolt junts amb altres set processats.

Altres de les condemnes més elevades són les de l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, penat amb 38 anys i 3 mesos de presó; la de l'exconseller madrileny Alberto López Viejo, amb 31 anys i 9 mesos; la del comptable de l'entramat, José Luis Izquierdo, de 17 anys i 7 mesos; i la de l'exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda, de 14 anys i 4 mesos, entre d'altres.

La decisió inclou 28 delictes de prevaricació que arriben a 194 anys d'inhabilitació per als condemnats. Detalla 24 delictes de suborn que recauen sobre 12 persones, 26 de blanqueig, 36 de malversació i 20 delictes contra la hisenda pública, dels quals 11 recauen en el matrimoni Bárcenas-Iglesias. La sentència inclou un total de 165 penes, encara que no és ferma, i en última instància serà el Tribunal Suprem que decideixi.

Aquesta és la principal causa de la desena d'investigacions en què ha quedat dividit el 'cas Gürtel', l'anomenada 'Època I', que és el nom que li va donar el jutge Pablo Ruz quan va donar per acabada la instrucció. En aquesta causa s'ha portat a judici els cabdills de la trama i els polítics i empresaris que 'van treballar' amb ella entre 1999 i 2005. En concret, la Sala ha jutjat els fets atribuïts al grup de Correa a la localitat malaguenya d'Estepona, als municipis madrilenys de Majadahonda (2001 a 2005) i Pozuelo (2003 a 2005), municipi de Madrid (2002), Comunitat de Madrid (2004 a 2008) i Comunitat de Castella i Lleó (2002 i 2003). I el PP hi surt mal parat.

La sentència arriba en un moment delicat per al PP. Tot i que el líder del partit, Mariano Rajoy, intentava aquest dijous al matí deslligar-se de la corrupció que ha esquitxat la formació, la veritat és que la decisió de la justícia ha estat un cop dur. "Aquests esdeveniments ens fan molt de mal. Són casos de fa molts anys. Això de la Gürtel es va obrir l'any 2009, per tant es tracta de coses anteriors a 2009", ha assenyalat en una entrevista a la Cadena Cope, en què ha volgut deixar clar que "el PP és molt més que deu o quinze casos aïllats".

No obstant això, la decisió judicial clava un nou cop al PP, que durant els últims mesos s'ha vist envoltat de diversos escàndols de corrupció, sobretot a la Comunitat de Madrid. Púnica, Lezo i el recent cas del màster de l'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes han posat en dificultats els populars, que no deixen de retrocedir en les enquestes per aquest motiu.

A la sentència, l'Audiència Nacional considera acreditat que durant els anys investigats entre el Grup Correa i el PP es va teixir una estructura de col·laboració estable i consistent en prestació de múltiples i continus serveis relatius a viatges, organització d'esdeveniments, dins de la normal activitat d'aquest partit polític. Però a més, segons la Sala, es va crear "en paral·lel un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica, i local a través de la seva estreta i contínua relació amb influents militants d'aquest partit, aquí jutjats, que tenien possibilitats d'influir en els procediments de presa de decisió en la contractació pública de determinats ens i organismes públics que dirigien o controlaven directament a través de terceres persones".

Així mateix, la Sala exposa que Correa va crear al seu voltant "un autèntic sistema de defraudació de l'erari públic" en el qual Luis Bárcenas era una peça fonamental perquè amb la seva presència, des de dins del partit, podia acostar-se a qui en cada cas convenia per aconseguir l'adjudicació corresponent, "de l'execució s'incrementava en la quota fixada, que després es repartia entre els que hi tenien relació, i del qual el mateix partit rebia el seu corresponent benefici". A més, l'Audiència considera acreditat que Bárcenas va nodrir els seus comptes de Suïssa "amb fons provinents de comissions que va rebre per la seva gestió i intermediació, aprofitant-se dels càrrecs públics que va ostentar en contractacions públiques irregularment adjudicades".

QUART JUDICI DE LA GÜRTEL

El de l’'Època I' és el quart judici relacionat amb la Gürtel que es resol. El primer, recorda El Mundo, va ser el que va acabar amb l'absolució de l'expresident valencià Francisco Camps, acusat de rebre gratis vestits pagats per la xarxa. El segon judici també es va celebrar a València i es va centrar en els tripijocs de les empreses de Gürtel per fer-se amb els contractes de la Generalitat en diverses fires de Fitur, i va acabar amb condemnes de 13 anys per als tres principals implicats: Francisco Correa (cabdill), Pablo Crespo (la seva mà dreta) i Álvaro Pérez, el Bigotes (l'home de Gürtel a València). Els tres són a la presó per aquest cas des de febrer de l'any passat. Per la seva banda, el tercer judici celebrat encara està pendent de sentència, i s’hi va examinar el finançament irregular del PP a la Comunitat Valenciana.

contador