• Xi simplement estava delineant l'estratègia de la Xina per obrir-se més, cosa que no té res a veure amb la seva fricció comercial amb els Estats Units, segons Gao
cbchina23

Després del missatge aperturista del president xinès, Xi Jinping, ara toca matisar les seves declaracions. El Ministeri de Comerç xinès ha assegurat aquest dijous que la Xina no durarà a defensar-se si els Estats Units intensifica la seva disputa comercial amb Pequín, afirmant que la promesa de Xi, de reduir els aranzels d'importació no és una concessió a Washington.

Xi va prometre aquest dimarts obrir encara més l'economia de la Xina i reduir els aranzels d'importació sobre béns com els automòbils, durant el seu discurs des del fòrum asiàtic de Boao -un conclave anual que es considera el 'Fòrum de Davos d'Àsia'. El president nord-americà, Donald Trump, va respondre a través del seu compte a Twitter dient que estava "agraït" per les amables paraules de Xi sobre els aranzels i l'accés dels fabricants d'automòbils dels Estats Units, així com el seu "aclariment" sobre qüestions de propietat intel·lectual.

Washington acusa les empreses xineses de robar secrets comercials de les empreses nord-americanes i forçar-les a formar empreses conjuntes per adquirir la seva tecnologia, el quid de les actuals amenaces aranzelàries de Trump contra la Xina.

Seria enganyós dir que el compromís de Xi aquesta setmana va ser una concessió als Estats Units, segons ha assenyalat el portaveu del Ministeri de Comerç, Gao Feng, durant una roda de premsa a Pequín. Xi simplement estava delineant l'estratègia de la Xina per obrir-se més, cosa que no té res a veure amb la seva fricció comercial amb els Estats Units, segons Gao.

Trump va criticar aquest dilluns la Xina per mantenir aranzels d'importació de 25% en vehicles en comparació amb els aranzels de 2,5 per cent dels Estats Units i va assenyalar que aquesta relació amb la Xina no és lliure comerç sinó "comerç estúpid".

Gao ha afirmat que no és raonable exigir que els aranzels siguin completament iguals per les dues parts i que no hi ha demanda d'equiparació tarifària en les relacions bilaterals segons les normes de l'Organització Mundial del Comerç.

La Xina i els Estats Units no han negociat sobre les seves friccions comercials bilaterals, segons ha afirmat Gao, afegint que no es tracta de si Pequín està disposat a negociar amb Washington.

Noticias relacionadas

contador