ep fachadala sedela sindicaturacomptes
Fachada De La Sede De La Sindicatura De ComptesSINDICATURA DE COMPTES

Sí augmenta al 93% la rendició de comptes de les formacions

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

La Sindicatura de Comptes ha detectat que el grau de compliment en la rendició de comptes de les associacions i fundacions vinculades als partits va baixar al 53,8% durant els exercicis de 2014 i 2015, lluny del 75% que es va aconseguir el 2013.

Així ho recull un informe de la Sindicatura de Comptes recollit per Europa Press, una vegada analitzat el compliment de l'obligació de rendir comptes que tenen els partits amb representació parlamentària, i les associacions i fundacions vinculades a aquestes formacions.

En el cas de les fundacions, l'informe destaca també que la FAES, la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials va enviar els comptes de l'exercici de 2014 anés de termini, mentre que l'Associació Catalunya Constitucional - Catalunya Constitucional i la Fundació Tribuna Cívica no les van presentar aquest any ni el següent, i que la Fundació Nous Catalans i l'Associació Egara Civitas no les van presentar perquè estan "extingides".

TRIBUNA CÍVICA

Sobre la Fundació Tribuna Cívica, destaquen que està vinculada a Cs però no saben en quin registre de fundacions està inscrita: el 2013, Cs va decidir lliurar a la Sindicatura de Comptes la comptabilitat d'aquesta fundació, malgrat considerar que no tenia competències per fiscalitzar-la perquè l'entitat estava subjecta a la llei estatal i no estava registrada en el protectorat de fundacions de la Generalitat.

L'informe també recull que el grau de compliment en la rendició de comptes dels partits amb representació parlamentària el 2014 va ser del 93,3%, superior al 86,7% de l'any anterior, i que el 2015 tots van presentar els comptes, encara que EUiA ho va fer fora de termini.

A més, precisa que la memòria remesa per Cs, EUiA, Podem, PP i Unió no conté tota la informació que estableix la Llei Orgànica de Finançament dels Partits Polítics (Lofpp), i que la Fundació Privada Nous Horitzons no va enviar l'informe d'auditoria dels comptes anuals del 2015, la qual cosa no ha permès verificar si l'han dut a terme.

També recull que Cs, CUP, CUP-AE, Poble Actiu i Unió van presentar diferent documentació que no ha permès analitzar el grau de compliment i adequació del sistema de control intern implantat pel partit o la fundació.

La Sindicatura adverteix que la falta de presentació dels comptes anuals o la presentació d'informació deficient pot suposar "la imposició de sancions" per part del Tribunal de Comptes.

PÀGINES WEB

L'informe també precisa que Cs no ha adaptat els seus comptes anuals al nou pla comptable adaptat a les formacions polítiques, i que aquesta formació, juntament amb CDC, CUP, CUP-AE, EUiA, ICV-EUiA, PP, PSC i Unió no van publicar a les seves pàgines web la informació que estableix la Lofpp.

De la revisió de les pàgines web de les associacions i fundacions vinculades als partits, es desprèn que la CatDem, la Fundació Nous Catalans, l'Associació Egara Civitas, la Fundació Tribuna Cívica, la Fundació Privada Nous Horitzons i la Fundació Privada Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn han incomplit requisits d'aquesta llei, i també que la Sindicatura no ha pogut localitzar les de l'Associació Catalunya Constitucional - Catalunya Constitucional i la de la Fundació Privada per l'Estudi i la Formació Política.

contador