• El dòlar perllonga la seva figura contra el ien i es canvia en màxims de set setmanes
  • L'euro segueix consolidant i s'aferra als 1,1900 dòlars
libra pound 150

És la setmana de la Fed. La decisió de política monetària de la Reserva Federal dels EUA dominarà l'actualitat durant els pròxims dies, però la lliura li roba tot el protagonisme a les apostes alcistes pel dòlar aquest dilluns. La moneda britànica ha prolongat el seu recent ral·li fins als nivells anteriors al Brexit i ha assolit un màxim per sobre dels 1,3600 dòlars, un canvi no vist des del 23 de juny de 2016, el dia en què el Regne Unit va decidir divorciar-se de la Unió Europea (UE).

Però l'impuls de la divisa no arriba des del front polític. El responsable n’és el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) que ha alimentat les expectatives que l'entitat abandoni els seus mínims històrics del 0,25% en els tipus d'interès molt abans del previst.

Els analistes de Danske Bank han obrat en conseqüència a les paraules del regulador que va deixar anar al seu comunicat que els tipus pujarien abans del previst. Així, han actualitzat les seves previsions sobre la política monetària de l'entitat i ara esperen que "el BoE faci un ajust en els seus tipus al novembre d'aquest any, quan abans no creien que tal moviment podria arribar abans del primer trimestre del 2018". La nova realitat a la qual s'enfronten els inversors de la lliura es reflecteix en l'acció del preu i els operadors volen per descomptar l'alça de les taxes.

Això també es reflecteix en el posicionament dels especuladors que monitoritza el Chicago Mercantile Exchange. Les dades reflecteixen com els inversors havien retallat les seves posicions curtes abans del conclave del regulador monetari, durant el qual, d'altra banda, es van mantenir intactes les seves polítiques monetàries per set vots a favor i dos en contra. I el posicionament s'acosta a territori neutral. No obstant això, des de l'entitat danesa avisen que "l'atenció virarà cap al Brexit de nou aquesta setmana", davant la compareixença aquest dijous de la primera ministra britànica, Theresa May.

En qualsevol cas, l'impuls alcista de la lliura és innegable, després que hagi protagonitzat una pujada d'un 3,3% en una setmana, que eleva la seva recuperació, des dels mínims anuals -i també de gairebé 30 anys-, a un 13,5% en tot just nou mesos. En el seu encreuament contra l'euro, la moneda del Regne Unit es canvia en el seu millor preu de dos mesos, a prop de les 0,8800 lliures, amb una pujada d'un 4% en tan sols una setmana i lluny del mínim de vuit anys al qual canviava fa poc més de 15 dies. Per aquest motiu, Danske Bank ha revisat les seves previsions per a l'euro/lliura i ara aposten que es canviï en 0,86 lliures

ESPERANT LA FED

De l'altre costat de l'Atlàntic, el dòlar és el protagonista, ja que la divisa nord-americana s'ha arribat a canviar de mans en el seu millor preu de set setmanes contra el ien, als 111,400 iens. L'euro, per la seva banda, segueix encapsulat en un estret marge, entre el suport dels 1,1820 dòlars i els 1,19500 dòlars.

L'euro segueix consolidant i s'aferra als 1,1900 dòlars

L'auge del 'bitllet verd' enfront del ien de la setmana passada ha estat d'un 2,8%, impulsat per l'alça en els rendiments del Tresor dels Estats Units i per la millora de l'IPC d'agost, que va repuntar dues dècimes, que va revifar les expectatives que la Reserva Federal sí que emprengui la tercera pujada de tipus d'interès projectada al desembre.

"Certament hem vist algun ajust en les probabilitats d'augment en les taxes de desembre. I serà la tònica dominant fins que se celebri la reunió del Comitè de Política oberta del banc central", apunta Stephen Innes, cap d'operacions a Àsia-Pacífic d’Oanda, referint-se a la reunió de política de la Fed d'aquesta setmana.

"Esperem que la Fed anunciï que començarà a reduir el seu balanç a l'octubre", assenyalen els experts de Danske Bank. En general, es preveu que aquest sigui una trobada de transició i que a finals d'any comenci el moviment pel que fa al balanç i també als tipus.

Noticias relacionadas

contador