• La lira turca segueix deprimida a prop dels seus recents mínims històrics
libra 630 inglaterra uk pound

La lliura demana pas. Una setmana plena de dades macroeconòmiques, entre les quals destaca la publicació del PIB i de l'IPC, ha provocat que els inversors centren la seva atenció en la divisa britànica en un moment en què el dòlar segueix ben apuntalat per les perspectives macro, la Reserva Federal i els tipus d'interès del bo. I les vendes han arrossegat la moneda del Regne Unit a mínims de cinc mesos.

Aquest dilluns, el cable (com es coneix la lliura/dòlar) va cedir fins al seu pitjor canvi des del 27 de desembre, als 1,3391 dòlars, que s'ha convertit també en el seu preu més baix d'aquest 2018. I tot i que ha recuperat els 1,3426 dòlars, es manté cotitzant a aquests nivells.

L'auge del dòlar, que segueix amb el seu ral·li de 2018, gràcies al qual ja s'ha convertit en una de les monedes amb millor acompliment d’aquest any, unit a la creixent convicció entre els inversors que el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) no pujarà tipus durant els propers mesos, pesen sobre la moneda britànica. Això, sense oblidar les negociacions sobre el Brexit, que no abandonen el radar dels operadors i que es reprenen aquest dimarts a Brussel·les.

A curt termini, el declivi de dilluns va ser conseqüència que el dòlar va rebre nova gasolina per al seu auge després de l'anunci que els EUA i la Xina havien arribat a una treva en la seva guerra comercial. Però també, perquè el mercat conté l'alè abans de conèixer, aquest dimecres, com han evolucionat les pressions inflacionistes al Regne Unit. El consens espera que a l'abril va caure una dècima respecte a la lectura de març, mentre que es preveu que l'economia s'hagi expandit durant el primer trimestre una dècima per sobre de les seves dades anteriors. A tot això cal afegir la compareixença de diversos membres del BoE aquest matí davant el Parlament britànic, incloent-hi el seu governador, Mark Carney.

De l'acompliment d'aquestes dades depèn que el banc central pugi o no tipus a l'agost. "Els mercats han perdut la fe i la convicció sobre l'ajust de la política del Banc d'Anglaterra i ara posem una gran èmfasi en les dades del Regne Unit per orientar les expectatives", explica analista d'ING FX Viraj Patel. L'expert espera que la lliura segueixi patint aquesta setmana.

L'EURO, PER SOTA DELS 1,18 DÒLARS

Quant a l'encreuament rei del mercat de les divises, l'euro/dòlar, tècnicament és baixista a mitjà termini. "Rebots puntuals a part, la veritat és que l'euro/dòlar no presenta suports importants fins a la zona dels 1,1550 dòlars", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

La moneda comunitària segueix molt pressionada pel desenvolupament dels esdeveniments polítics a Itàlia, on la nova coalició de govern va designar com a primer ministre Giuseppe Conte. Amb tot, la divisa tracta de mantenir-se per sobre dels 1,18 dòlars, on els analistes de Danske Bank esperen que es mantingui durant aquesta setmana. El dòlar ha cedit una mica de terreny després dels seus màxims de dilluns i esperen aquests experts que no es produeixin grans vaivens fins a la publicació, dimecres, de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed).

El retrocés del 'bitllet verd' ha deixat avenços en el ien, que remunta fins als 110,80 iens i ha enviat una pilota d'oxigen als emergents. El real i el peso argentí es distancien dels seus recents mínims històrics i la rupia indonèsia també remunta des dels seus mínims de 31 mesos. La lira turca segueix molt deprimida a prop del seu pitjor canvi mai vist d'aquest dilluns en els 4,50 dòlars.

Noticias relacionadas

contador