• La moneda britànica amplia els seus guanys contra l'euro fins a màxims d'un mes

El dòlar i l'euro, sempiterns al mercat de les divises, cedeixen el seu espai sota el focus mediàtic a la lliura. En una setmana marcada per les referències econòmiques al Regne Unit i per la decisió de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE), l'auge de la inflació fins al 2,9% ha catapultat la moneda britànica al seu rècord d'un any, als 1,3282 dòlars, des d'on cau lleument fins als 1,3260 dòlars.

La moneda no es canviava de mans en aquests nivells de preu des de setembre de 2016. De fet, la lliura s'ha mantingut durant gran part d'aquest any subjugada pels temors del Brexit, però durant els últims mesos, les perspectives que el BoE pugui moure fitxa i abandonar el mínim històric del 0,25% en els seus tipus d'interès, han alimentat els llargs en la divisa. Amb el recent increment, la divisa remunta més d'un 10% des dels seus mínims anuals de gener, als 1,1986 dòlars.

La inflació interanual s'ha expandit fins al 2,9%, una dècima per sobre del 2,8% esperat i ha superat el 2,6% previ

"És realment sorprenent com d'altes n’estan les expectatives del mercat, si es té en compte que el biaix del banc central segueix sent clarament acomodatici", indica Kathy Lien, analista de BK Asset Management. De moment, l'increment de preus al consum afegeix pressió sobre l'entitat governada per Mark Carney, que durant la reunió d'agost va mantenir el vot 6-2, amb un bàndol majoritari per mantenir els tipus. Per ara, es preveuen dos increments de taxes durant els propers tres anys. La inflació interanual s'ha expandit fins al 2,9%, una dècima per sobre del 2,8% esperat, i ha superat el 2,6% previ.

És interessant observar com l'auge de la lliura es produeix també en un context de remuntada del dòlar. El 'bitllet verd' ha protagonitzat un 'ral·li' contra el ien d'un 1,4% i contra l'euro d'un 0,7% a la passada matinada, cosa que no deixa cap dubte que l'escalada del cable (lliura/dòlar) obeeix enterament a l'ímpetu de la lliura.

D'altra banda, contra l'euro, la moneda del Regne Unit ha ampliat els guanys de dilluns fins al seu millor preu en un mes. L'euro es canvia de mans al voltant de les 0,9000 lliures i ja s'ha portat per davant el suport que se situava a les 0,9040 lliures. Ara el control es troba a les 0,8990 lliures.

Noticias relacionadas

contador