ep t hemmings j alberich i c dottie
T. Hemmings, J. Alberich i C. DottieEUROPA PRESS

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

La inversió directa d'empreses britàniques a Catalunya ha registrat una "certa moderació" des de mitjan 2016, quan es va realitzar el referèndum sobre el Brexit, mentre que la inversió directa d'empreses de la resta del món s'ha incrementat en la comunitat autònoma, segons el 'Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió britànica a Espanya' de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya.

El soci de la consultora Afi --que ha elaborat l'informe-- José Manuel Amor ha explicat aquest dijous en la presentació del baròmetre a Barcelona que el ritme d'entrada d'inversions britàniques a Catalunya s'ha moderat en els últims quatre trimestres -l'estudi analitza fins al juny del 2017--, i ha considerat que no es pot atribuir a la situació política.

Ha indicat que les decisions d'inversió directa no es prenen d'un trimestre a un altre, per la qual cosa ha descartat una "penalització" a Catalunya per la situació política, encara que ha avisat que els impactes negatius del conflicte sí que es poden notar dins de dos o tres trimestres.

No obstant això, Amor ha sostingut que el Regne Unit és un inversor compromès amb Espanya, per la qual cosa es mantindrà la inversió "més enllà del fet que hi hagi incertesa política", ja que la majoria de les empreses britàniques han millorat considerablement la seva percepció del clima de negocis a Espanya el 2017 respecte del 2016.

Ha destacat que durant el període de recuperació econòmica a Espanya (des del 2013), la inversió britànica s'ha concentrat en la Comunitat de Madrid (amb 4.217 milions d'euros), seguit del País Basc (845 milions) i Catalunya (735 milions) i, per sectors, destaquen les telecomunicacions, la indústria del tabac i l'energia.

Quant a la creació de treball, la inversió britànica a Espanya va contribuir a mantenir 183.000 ocupacions en 2015, i a Catalunya, 36.000.

CAMBRA DE COMERÇ

El president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, Christopher Dottie, ha considerat que Catalunya està molt bé posicionada per atreure inversions, encara que ha indicat algunes millores a dur a terme en el conjunt d'Espanya, com impulsar un mercat laboral més flexible, millorar infraestructures --especialment, el Corredor Mediterrani-- i millorar la qualitat de la mà d'obra, entre altres aspectes, en la qual cosa ha coincidit el ministre conseller de l'Ambaixada Britànica a Espanya, Tim Hemmings.

Quant a la situació política, Dottie ha afirmat que la incertesa "no ajuda les empreses a prendre decisions d'inversió, per la qual cosa ha demanat més transparència i comunicació perquè les companyies sàpiguen en quina situació es trobaran en els pròxims mesos i anys.

"La nostra Cambra és apolítica, no estem advocant per cap futur per a Catalunya, però qualsevol situació en què les empreses no saben el futur és perillosa per a la inversió", ha manifestat.

contador