• Els experts avisen que és una oportunitat per entrar a l'euro/dòlar amb un 'stop-loss' als 1,17 dòlars
bolsillo euros
PIXABAY

La figura de l'euro de la jornada de dimecres deixa clar que el dòlar està veient una mini lluna de mel amb els inversors. Després que la debilitat del 'bitllet verd' hagi estat el motor dels mercats monetaris durant diverses setmanes, el 'ral·li d'alleujament' de la divisa nord-americana ha acabat per notar-se també en la 'moneda única' que ha perdut els 1,19 dòlars en preus de tancament per primera vegada en nou dies.

Aquest dijous, l'euro/dòlar ha estès la seva caiguda fins als 1,1866 dòlars, mínims de gairebé dues setmanes, cosa que suggereix que, almenys al curt termini, l'auge de la divisa comunitària ha tocat el seu sostre. "Així ho indica la pèrdua del nivell dels 1,1910 dòlars", assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets, que afegeix que "el fracàs en reconquistar els 1,20 dòlars manté la possibilitat que el declivi persisteixi fins als 1,1820 dòlars".

"Ara bé, en el curt el que tenim és un impecable canal alcista, amb suport a la base del canal, ara als 1,1840 dòlars i com a resistència, els màxims anuals (1,20924 dòlars) i per sobre la part superior del canal, ara als 1,23 dòlars", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

El mercat ha reaccionat a la voracitat del dòlar i mentre segueixi l'apreciació de la moneda dels EUA serà difícil que l'euro/dòlar reprengui el seu impuls alcista

Però que no s'estengui el pànic. "Res ha canviat a l'Eurozona durant les últimes jornades que justifiqui aquesta caiguda. Els fonamentals segueixen igual i el Banc Central Europeu (BCE) manté els seus plans d'explicar el seu calendari de sortida de la seva política d'estímuls el 26 d'octubre", tranquil·litza Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management. "El mercat ha reaccionat a la voracitat del dòlar i mentre segueixi l'apreciació de la moneda dels EUA serà difícil que l'euro/dòlar reprengui el seu impuls alcista", matisa. I mentre això passi, l'experta assenyala que l'oportunitat segueix estant en comprar l'euro en les caigudes, de manera que "amb un stop-loss als 1,17 dòlars, el recent retrocés ens dóna l'oportunitat d'entrar l’encreuament amb posicions llargues".

Ja ho va dir l'expresident del BCE Jean-Claude Trichet. El problema no és la fortalesa de l'euro, sinó la debilitat del dòlar i encara que la moneda única respon al creixement de l'Eurozona aquest any i al gir del banc central cap al final de la seva política ultra-flexible, el sofriment del dòlar ha apuntalat l'euro en la seva pujada fins als 1,2170 dòlars. Per tant, és normal que la recent escalada d'un 11,5%, des de finals d'abril, trobi les seves pauses i els seus retrocessos i l'alleujament dels inversors en les seves preocupacions sobre Corea del Nord i la política nord-americana n’ofereix una bona excusa.

A més, la tendència a l'alça als rendiments del Tresor i la promesa del president nord-americà, Donald Trump, de reduir els impostos corporatius ha tirat més gasolina als alcistes en el dòlar. S'esperen més detalls sobre el seu pla el 25 de setembre i encara que el mercat segueix mostrant-se escèptic sobre la reforma fiscal de l'administració republicana, fixar un dia per oferir més explicacions dóna esperança als inversors que es fan progressos en aquest sentit.

Però abans hi ha la cita del mercat amb la inflació dels EUA d'agost. La dada hauria de superar les lectures anteriors, a causa dels efectes de l'huracà 'Harvey', que va fer pujar els preus de la gasolina el mes passat. I amb el dòlar enfrontant-se a resistències contra l'euro, però també contra el ien, en què ha arribat a un pic de quatre setmanes als 110,800 iens, "podria ser un bon moment per a la presa de beneficis", alerta Lien.

LA LLIURA, MOLT PENDENT DE SI EL BOE ES DEIXA PORTAR PELS FALCONS

Però la gran cita dels mercats és amb el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès). El conclave del regulador monetari arriba després d'una bateria de dades mixtes al Regne Unit i dels màxims d'un any que va aconseguir la lliura contra el dòlar per sobre dels 1,33 dòlars després de l'informe d'inflació. En termes anuals s'ha expandit fins al 2,9%, màxims de cinc anys i una dècima per sobre del 2,8% esperat i ha superat el 2,6% previ.

La conseqüència directa del repunt dels preus fa alguns mesos que s’està notant en el poder adquisitiu dels treballadors, ja que els salaris reals estan caient de nou. De fet, les últimes dades del mercat d'ocupació britànic mostren que l'engreix de les nòmines és només del 2,1% a l'agost, inalterat en comparació amb mesos anteriors. "La incapacitat que els sous aconsegueixin la inflació repercuteix negativament en les llars i acabarà impactant en el creixement econòmic, que s'ha basat llargament en el comportament del consumidor", explica Lukman Otunuga, analista d’FXTM.

En aquest context, el BoE té complicat l'equilibri entre l'impuls potencial al creixement a llarg termini i la pressió sobre els consumidors ja atabalats a curt termini. Però Lien espera que a les condicions actuals, el banc central emeti un comunicat que apunti cap a un enduriment de la seva política que seguirà impulsant a lliura.

Noticias relacionadas

contador