• Per al primer semestre de l'any que ve, s'estima un ritme de compra d'actius de 35.000-40.000 milions al mes
  • Barclays espera que el BCE revisi lleugerament les seves previsions de creixement durant aquesta reunió fins al 2,0% o el 2,1%
Mario Draghi

'Puntes de coixí'. Això és el que haurà de fer Mario Draghi aquest dijous per evitar revolucionar un mercat sempre sensible a les seves paraules, especialment durant els últims temps. Els inversors saben que el començament de la retirada dels estímuls espera més aviat que tard. El repte rau a 'jugar' correctament amb els temps per relaxar l'euro, seguir al camí cap als objectius d'inflació, complaure Alemanya en les seves demandes per normalitzar la política monetària, no alterar massa la renda variable... Complicada tasca d'imprevisible resultat la del president del Banc Central Europeu (BCE).

L'única cosa segura per a la reunió d'aquesta setmana és que el banc central presentarà les seves noves previsions macroeconòmiques. Més enllà d'això, aquesta reunió podria ser l'avantsala de la trobada 'clau' de l'26 d'octubre, quan la majoria pensa que el BCE sí que anunciarà el principi de la fi del seu pla de compra d'actius. "No esperem res de la reunió de setembre i serà a l'octubre quan el BCE donarà a conèixer 'les seves cartes'", afirmen els experts de Link Securities.

"L'enfocament principal de la reunió (d'aquest dijous) probablement serà el gran problema que suposa per al BCE el ritme actual d'apreciació de l'euro", remarquen els experts de Danske Bank

Aquests analistes, però, sí que creuen que la roda de premsa posterior a l'anunci del BCE serà 'sucosa'. En aquesta és més que probable que l'escalada de l'euro (que va superar la setmana passada el nivell dels 1,20 enfront del dòlar) tingui un paper protagonista. Segons l'opinió de Link, Draghi tindrà complicat seguir justificant la continuïtat de la seva política monetària 'ultralaxa' en un entorn de millora econòmica, tot i que altres experts adverteixen que posposar l'anunci d'una retirada d'estímuls tindria 'sentit' de cara a evitar impulsar l'euro i, amb això, dificultar els plans del BCE per elevar la inflació per sobre de l’1,3% actual. "Serà complicat per Draghi explicar com amb una economia que creix a la Zona Euro al ritme més elevat en anys i amb una inflació que comença a repuntar, el BCE no es planteja per ara tractar el tema de l'inici de la retirada d'estímuls", apunten en Link Securities.

Des de Barclays esperen que Draghi prepari els mercats per a un anunci sobre el que pensa fer amb el seu programa de compra d'actius (quantitative easing o QE per les sigles en anglès) que es produiria probablement a l'octubre. "Creiem que una prudent gestió del risc evitarà que el BCE anunciï aquest any la disminució de la QE cap a zero", subratllen aquests experts, i afegeixen que el BCE, "com a molt tard a l'octubre, prorrogarà la QE al primer semestre del 2018 a un ritme reduït de 35.000-40.000 milions d'euros al mes (davant els 60.000 milions d'euros actuals). Això seguiria el proper any amb una nova extensió de la QE al segon semestre del 2018 a un ritme de 15.000-20.000 milions d'euros".

Sobre les seves previsions econòmiques, els analistes de Barclays esperen que el BCE revisi lleugerament el creixement per 2017 de l'1,9% actual al 2,0% o el 2,1% a causa del major creixement del primer semestre. "No obstant això, encara estimem que la bretxa de producció per al final de 2018 serà negativa al -2%. És probable que la trajectòria de la inflació subjacent segueixi revisant a la baixa. Seguim pronosticant una inflació bàsica i nominal de l'1,2% el 2018, molt per sota de la meta del BCE", expliquen.

En Danske Bank també creuen que a Draghi se li preguntarà 'llargament' pels plans respecte a la QE. "Tot i que encara no esperem que el BCE anunciï una decisió sobre com continuarà la QE, creiem que es discutirà molt sobre el seu futur", apunten aquests experts. "Un tema del debat és probable que sigui l'impacte econòmic i financer de l'estoc total de QE front els efectes del flux mensual de les compres, una mica del que ja es va parlar al juliol, com revelaven les actes del BCE. A més, alguns membres del BCE han començat a parlar sobre l'impacte en l'economia de la composició de les compres de la QE i esperem que això sigui part de les discussions", expliquen aquests analistes. Des de Danske Bank aposten perquè el BCE continuï amb les compres de la QE però a un ritme reduït de 40.000 milions d'euros al mes durant el primer semestre de l'any vinent.

UNA TROBADA ENFOCADA A LA FORTALESA DE L'EURO

Els inversors arriben a aquesta trobada amb cautela després del viscut durant els últims mesos, amb moments en què Draghi 'escalfava' el mercat per després ser el mateix BCE que el refredava

La superació del nivell d'1,20 d'euro/dòlar va ser la gran 'fita' de la setmana passada i es va produir després d'una compareixença de Draghi a Jackson Hole durant la qual el banquer italià no va fer ni dir res per frenar l'ímpetu alcista de la moneda única. "L'enfocament principal de la reunió (d'aquest dijous) probablement serà el gran problema que suposa per al BCE el ritme actual d'apreciació de l'euro", remarquen els experts de Danske Bank. "Esperem que Mario Draghi expressi la seva preocupació al respecte i esmenti explícitament que un euro més fort és la raó per la qual el BCE ha reduït la seva projecció d'inflació i que hi ha un risc a la baixa", afegeixen.

"Tenim poques esperances que el president del BCE critiqui l'actual nivell de l'euro", assenyalen sobre això els experts de Julius Baer. Per aquest motiu, aquests analistes no esperen que la trobada d'aquesta setmana contribueixi a afeblir l'euro. Alhora, com el consens, en Julius Baer esperen que el BCE s'abstingui de fer qualsevol anunci precís i esperi a octubre per revelar els detalls sobre el seu programa de compra d'actius de cara a 2018.

La cita dels mercats amb el BCE és, sens dubte, la més important d'aquesta setmana i una de les més rellevants d'aquest mes de setembre en el qual també hi ha reunió de tipus de la Reserva Federal (els dies 19 i 20). Els inversors arriben a aquesta trobada amb cautela després del viscut durant els últims mesos, amb moments en què Draghi 'escalfava' el mercat per després ser el mateix BCE que el refredava.

Noticias relacionadas

contador