ep electricidad energi cables torres ectricas corriente

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia Civil del Tribunal Suprem ha obert aquest divendres unes diligències d'investigació amb la finalitat de descobrir les raons que estan originant els successius augments de preu que han experimentat els rebuts de la llum.

Aquestes diligències es realitzen, emparant-se a l'article 11.5 de la Llei d'Enjudiciament Civil, en defensa de la protecció dels interessos dels consumidors i usuaris, amb la finalitat de determinar la realitat i naturalesa d'aquests fets, segons informa el Ministeri Públic en una nota.

Des de la reforma de l'any 2014, la Llei d'Enjudiciament Civil habilita els fiscals per iniciar les anomenades accions de cessació amb la finalitat de defensar els anomenats interessos difusos de consumidors i usuaris, que sense l'actuació de la Fiscalia quedarien indefensos.

Aquesta mateixa setmana el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha anunciat que el rebut de la llum s'encarirà de mig uns 100 euros aquest any si es mantenen les condicions actuals del mercat, fet que suposa un nou màxim des del mes de desembre del 2013, en plena onada de fred.

Aquest nou repunt de preus consolida les fortes pujades al mercat en aquesta arrencada de l'any, afectat per l'efecte acumulatiu de diverses circumstàncies, entre les quals hi ha l'actual onada de fred, que han portat a registrar les temperatures més baixes de l'any.

Així, per trobar un preu tan alt com el d'aquest dijous s'hauria de remuntar-se al 18 de desembre del 2013, quan es van arribar als 91,89 euros per MWh. Després de l'escalada de preus durant aquell mes, el Govern espanyol va decidir suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) i substituir-lo per l'actual, en què la tarifa deixava de consistir en un preu trimestral i quedava referenciada al preu de cada hora al mercat.

MESURES PER ABARATIR EL REBUT

Per fer front a aquesta pujada del preu de l'electricitat, el Govern espanyol ha pres mesures per fomentar la competència al mercat del gas amb la finalitat d'augmentar la seva oferta i que aquesta es traslladi i abarateixi l'electricitat.

Nadal ha indicat que l'objectiu d'aquestes mesures, aprovades a la Comissió Delegada del Govern espanyol per a Assumptes Econòmics, són augmentar l'oferta de gas per actuar al mercat on "hi ha la pujada més forta de preus".

En concret, el Ministeri ha donat el vistiplau a una resolució per a la seva aprovació de "forma immediata" perquè existeixi "per primera vegada" la figura d'un "creador del mercat" en el sector gas, amb la finalitat que pugui començar a operar.

contador