• A més, les transaccions sobre habitatges usats van augmentar un 15,8% al novembre
ep bloqueviviendas
EUROPA PRESS

La compravenda d'habitatges continua pujant a Espanya, però al novembre ha alentit el seu creixement. Segons les dades facilitades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), durant el penúltim mes de l'any ha avançat un 18,1% en relació al mateix període de 2016, fins a sumar 40.579 operacions. No obstant això, el creixement ha estat molt menor que el registrat al mes anterior.

Totes les comunitats van incrementar el nombre de compravendes d'habitatges al novembre excepte Extremadura (-9,7%) i País Basc (-1,3%)

Cal recordar que a l'octubre la compravenda d'habitatges ha repuntat un 25,7%, una xifra 7,6 punts superior a la registrada al mes de novembre. Malgrat això, recorda Estadística, s'encadenen ja set mesos consecutius d'alces.

Durant el penúltim mes de l'any, les transaccions sobre habitatges usats van augmentar un 15,8% al novembre en relació al mateix mes de 2016, fins a totalitzar-ne 33.100, mentre que la compravenda d'habitatges nous va avançar un 29,8% en taxa interanual, fins a 7.479 transaccions, amb el qual ja encadena set mesos seguits a l'alça.

El 91,1% dels habitatges transmesos per compravenda durant l'onzè mes de l'any van ser habitatges lliures i el 8,9%, protegits. La compravenda d'habitatges lliures es va incrementar un 18,9% al novembre en taxa interanual, fins a sumar 36.974 transaccions, mentre que les operacions sobre habitatges protegits van avançar un 11%, amb 3.605 transaccions.

En termes mensuals (novembre sobre octubre), la compravenda d'habitatges va pujar un 9%.

Així mateix, si es fa una anàlisi per comunitats, les que presenten els majors increments anuals en el nombre de compravendes d'habitatges al novembre van ser Aragó (24,7%), Andalusia (24,3%) i Castella-La Manxa (23,7%). Per la seva banda, Extremadura (-9,7%), País Basc (-1,3%) i Principat d'Astúries (3,5%) van registrar les taxes de variació anual més baixes al novembre.

EL TOTAL DE FINQUES TRANSMESES PUJA UN 4,9%

Sumant les finques rústiques i les urbanes (habitatges i altres immobles de naturalesa urbana), les finques transmeses al passat mes de novembre van arribar a les 153.390, xifra un 4,9% superior a la del mateix mes de 2016. En concret, per compravenda es van transmetre un 12,4% més de finques que al novembre de 2016, mentre les transmissions per donació van caure un 10,1%, les operacions per permuta van baixar un 3,3% i les transmeses per herència van avançar un 0,7%.

Segons les dades de l'INE, el nombre de compravendes de finques rústiques va augmentar un 5,9% al novembre passat, fins a un total d’11.806 operacions, mentre que les compravendes de finques urbanes es van incrementar un 13,6%, fins a 69.319 operacions. A més, al novembre, el major nombre de compravendes de finques transmeses per cada 100.000 habitants es va donar a Castella i Lleó (669), Aragó (634) i La Rioja (607).

Segons Fernando Encinar, cap d'estudis d'idealista, "les dades mostren la fortalesa del sector que ha superat les previsions més optimistes que teníem per 2017, superant àmpliament els 450.000 habitatges venuts que s'estimaven segons la metodologia INE". Durant els últims 12 mesos, ha assenyalat, "han canviat de mans més de 460.000 habitatges, i podríem acabar 2017 fregant les 470.000 unitats".

I pel que fa a les comunitats autònomes, "sembla que la crisi catalana o bé encara no es reflecteix a l'estadística (les dades de novembre recullen operacions signades al setembre) o va tenir un impacte menor de l'esperat durant els primers moments, ja que el nombre de compravendes a Catalunya va créixer un 15,3% interanual", ressalta Encinar. Segons l'expert, "encara sembla aviat per extreure conclusions definitives i resulta convenient esperar les següents estadístiques per confirmar què va ser el seu veritable impacte".

Per la seva banda, des de Fotocasa Beatriz Toribio, directora d'Estudis, explica que "les bones condicions de finançament, la recuperació econòmica i la tornada de la confiança al mercat immobiliari expliquen que el sector estigui vivint un dels seus millors moments dels darrers anys i estigui consolidant el seu creixement. Però no cal oblidar que estem molt lluny dels nivells d'activitat dels màxims de 2007".

Noticias relacionadas

contador