ep smartphone mbil mbils sony
Smartphone, mòbil, mòbils, SonyEuropa Press

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha aprovat el projecte de mesura sobre la regulació majorista del mercat d'accés a xarxes mòbils que considera que tendeix a la competència efectiva, per la qual cosa en proposa la desregulació.

L'organisme que presideix José María Marín Cremada ha subratllat que els preus majoristes que els Operadors Mòbils Virtuals (OMV) paguen als operadors de xarxa s'han anat reduint progressivament tant per a la veu com per les dades en els darrers anys, la qual cosa ha permès que els OMV puguin millorar els preus que ofereixen als seus clients, en línia amb els que ofereixen els operadors de xarxa.

A més, la CNMC destaca que un nombre significatiu d'OMV ha incorporat la tecnologia 4G, un element cada cop més rellevant a l'hora de competir en el mercat mòbil. En l'actualitat, més de deu operadors han aconseguit un acord majorista d'accés als serveis 4G dels seus operadors amfitrions o tenen previst incorporar aquest servei en breu.

La CNMC entén que la desregulació del mercat no donarà lloc necessàriament a un possible augment de possibles pràctiques anticompetitives per part dels operadors mòbils de xarxa Telefónica, Vodafone i Orange.

En aquest sentit, Competència apunta que, amb la recent adquisició de Yoigo i Pepemobile i l'acord aconseguit amb Orange per disposar d'un servei d'itinerància nacional, Masmóvil és configura com el quart competidor "no només a nivell minorista sinó potencialment a nivell majorista".

En tot cas, la CNMC assegura que tindria la capacitat de detectar pràctiques potencialment restrictives de la competència i intervenir en cas que els operadors mòbils amb xarxa, per exemple, retiressin de manera injustificada l'accés a la seva xarxa mòbil als OMV o posessin en pràctica estratègies més sofisticades basades en una licitada dels preus majoristes d'accés a la xarxa mòbil que no permetessin la replicabilitat dels seves ofertes minoristes.

Aquest projecte de mesura s'ha remès a la Comissió Europea, així com al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital i al Ministeri d'Economia, que compten amb un mes per fer les seves observacions. Un cop s'adopti la mesura definitiva per la CNMC, és proposa un període de sis mesos com a termini de temps raonable per assegurar l'adaptació dels operadors al nou entorn regulatori, en què els obligacions existents fins avui deixaran de resultar aplicables.

La CNMC va analitzar aquest mercat l'any 2006 i va imposar una regulació que va obligar els tres operadors de xarxa existents en aquell moment (Telefónica, Vodafone i Orange) a donar accés raonable als seves infraestructures mòbils.

Aquesta regulació va propiciar l'obertura del mercat i amb ella l'entrada del quart operador amb xarxa (Yoigo) i de companyies que no tenien espectre radioelèctric, els coneguts com a operadors mòbils virtuals. Així, aquests nous operadors van començar a oferir progressivament serveis de veu i dades mòbils als seus clients.

En l'actualitat, la Recomanació de Mercats de la Comissió Europea no inclou el Mercat dels OMV, de manera que només si és donen condicions en els quals no existeix competència al mercat és podrien mantenir els obligacions regulatòries, situació que no es dona en aquests moments a Espanya.

En l'actualitat, existeixen a Espanya una trentena d'OMV (OMV complets i OMV prestadors de serveis), amb models de negoci i estratègies diferents. En termes de línies, la quota de mercat conjunyeix d'aquests operadors supera el 15%.

En aquests darrers anys, els OMV han protagonitzat diverses operacions de concentració. Dos dels principals OMV complets, Ono i Jazztel, van ser adquirits per Vodafone i Orange, respectivament. Més recentment, al setembre del 2016, és va produir l'adquisició de Yoigo (el quart operador mòbil amb xarxa) i Pepemobile (OMV) per part de Masmóvil.

contador