• Jean-Claude Juncker ja va declarar aquest dijous que el bloc europeu respondrà "amb fermesa i proporcionalitat" als aranzels
jean-claude-juncker-pret-a-chercher-un-accord-equitable-avec-david-cameron-sur-l-ue

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha advertit aquest divendres que la Unió Europea (UE) respondrà "adequadament" a la imposició d'aranzels del 25% a l'acer importat i del 10% a l'alumini que va anunciar aquest dijous el president d'Estats Units, Donald Trump.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha advertit aquest divendres que la Unió Europea (UE) respondrà "adequadament" a la imposició d'aranzels del 25% a l'acer importat i del 10% a l'alumini que va anunciar aquest dijous el president d'Estats Units, Donald Trump.

El president de l'executiu comunitari també ha lamentat "profundament" la decisió de Trump. En la seva opinió, la mesura anunciada pel mandatari nord-americà "sembla representar una descarada intervenció per protegir la indústria domèstica dels EUA que no es basa en cap justificació de seguretat nacional".

"El proteccionisme no pot ser una resposta per al nostre problema comú al sector de l'acer", ha afegit Juncker, que ha afegit que la UE ha estat "un aliat segur per als EUA durant dècades", segons informa l'agència EFE.

"FERMESA I PROPORCIONALITAT"

Juncker ja va avançar aquest dijous que la UE reaccionaria "amb fermesa i proporcionalitat" per defensar els seus interessos i que remetrà "en els pròxims dies" una proposta per prendre mesures reactives "compatibles" amb l'Organització Mundial del Comerç contra els Estats Units per "reequilibrar la situació".

Winterstein: "Anem a reaccionar de forma ràpida, ferma i proporcionada"

"Anem a reaccionar de forma ràpida, ferma i proporcionada" respectant, això sí, les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), ha explicat aquest divendres en roda de premsa el portaveu de l'Executiu comunitari, Alexander Winterstein.

"La Comissió té ja mesures reactives preparades per reequilibrar la situació i això és una cosa que el Col·legi (de Comissaris) discutirà la setmana que ve", ha assegurat.

El portaveu ha rebutjat entrar en "qüestions especulatives" sobre la possibilitat que la UE entri en una guerra comercial amb els Estats Units, i si està preparada per a això si decideix imposar aranzels al seu torn a productes nord-americans, però ha deixat clar que el comerç ha de ser "lliure i just", d'acord amb les normes de l'OMC i beneficiar "a tot el món", no només a una part.

L'Executiu comunitari també proposarà "mesures de salvaguarda per preservar l'estabilitat del mercat de la UE" si constata un augment en les importacions d'acer al mercat europeu, una cosa que vigilarà "molt a prop".

En paral·lel, el bloc treballarà "a prop" amb els seus socis "per buscar consultes de resolució de disputes amb els Estats Units a l'OMC al més aviat possible", ha precisat Winterstein.

"Ens hem estat preparant per a aquesta situació durant molt de temps. Per això estem preparats ara", ha reblat, deixant clar que "el Col·legi tindrà l'oportunitat d'avaluar i discutir la situació i prendre més decisions dimecres". "No dubtarem a protegir la nostra indústria", ha conclòs Winterstein.

L'Executiu comunitari va començar a preparar-se per aquesta situació l'any passat quan els Estats Units va anunciar una investigació i estudia mesures reactives contra "productes d'acer, agrícoles i altres" dels EUA i iniciarà consultes amb socis com el Brasil i el Canadà per intentar resoldre la disputa a la OMC, han explicat fonts comunitàries, que han precisat que també vigilaran els canvis en els fluxos de les exportacions. "Hi ha risc d'un efecte dòmino si altres països fan el mateix", han admès fonts comunitàries.

Noticias relacionadas

contador